Ponedeljak 18.01.2016.
08:08
D. N. Petrović - Vesti

Vokeru još dva albanska odlikovanja: Ordenje za laži o Račku

Reuters
Voker pored sanduka poginulih u Račku

Na desetogodišnjicu Račka, Voker je od tadašnjeg kosovkog premijera Hašima Tačija i predsednika samoproglašene države Kosovo Fatmira Sejdiua dobio Zlatnu povelju za doprinos čovečanstvu, 2008. godine tadašnji predsednik Albanije Bamir Topi proglasio ga je za počasnog građanina ove zemlje.

Vilijam Voker važi za velikog protivnika formiranja Specijalnog suda za ratne zločine Albanaca, a savetnika i najekstremnijih albanskih lidera i kosovske opozicije.

Veruje se da je na Kosovo došao i sa nečijim nalogom da posavetuje Kurtija, Haradinaja i druge albanske lidere koji se protive formiranju Zajednice srpskih opština.

Obraćajući se čelnicima opštine, odbornicima i građanima Dečana Voker je ponovo, drsko i bezobzirno, kako je i ranije činio, naglasio "da je masakr u Račku 15. januara 1999. godine, samo jedan primer okrutnosti, ubistava i varvarstva srpskih snaga na Kosovu".

Kako piše "Koha ditore", a prenosi i portal Kosev, Voker je rekao da je albanski narod na Kosovu "divan, vredan, obrazovan i dobrog srca", izrazivši žaljenje i razočarenje što nije postignut značajniji razvoj i što "država Kosovo brže ne napreduje".

- Pre 17 godinama, Voker je, svojim izjavama o Račku, uzdrmao temelje Miloševićeve politike i promenio istoriju Kosova, on je presudno doprineo da NATO bombarduje Srbiju, mi u Dečanima i albanski narod na celom Kosovu bićemo mu zauvek zahvalni - istakao je predsednik opštine Dečani Rasim Seljmanaj.

Zakasnela istina

Još u zimu 1999. javnost u Srbiji bila je upoznata da u Račku nije bilo masakra civila i da je Vilijam Voker napravio falsifikat podmećući pred TV kamere tela boraca OVK-a koji su stradali u obračunu sa srpskom policijom. Još tada je bilo jasno da su ga na Kosovo poslali NATO i Amerika kako bi izmislio razlog za bombardovanje Srbije.

Tokom 2000. godine za Vokerovu podvalu saznao je i svet kada je Finska forenzičarka Helena, koja je bila član međunarodne komisije za istraživanje događaja u Račku, izjavila da je izveštaj o obdukciji tela poginulih pisala pod pritiskom Vokera i Ministarstva inostranih poslova Finske, ona je tada rekla da je Voker gađao olovkom, jer nije dovoljno ubedljivo za zločin optužila Srbe.

U njenom originalnom izveštaju koji je dostavila Haškom tribunalu napisano je da u Račku nisu pobijeni civili već da pronađena tela pripadaju borcima OVK-a.

I finski novinar Ari Rusila, ekspert za Balkan u više navrata pisao je da je Voker radio za OVK i da je kreirao masakr u Račku kako bi opravdao tada već planirano bombardovanje Srbije.

Teroristi u civilnim odelima

Prema pisanju finskog novinara, a i zvaničnoj istrazi srpskih pravosudnih organa, Albanci su na više mesta po Kosovu pokupili tela poginulih boraca OVK-a koje su potom obukli u civilna odela i doneli ih na unapred pripemljeno mesto u selu Račak u opštini Štimlje.

Dolazili po plen

Glavni zagovornici bombardovanja Srbije i Kosova: Medlin Olbrajt, Vesli Klark i Vilijam Voker više puta pokazivali su zainteresovanost za privatizaciju Trepče, kosovskih elektrana, kosovskog Telekoma, pošte i drugih kosovskih resursa. Zajedno sa Vokerom, Klark je još uvek zainteresovan za proizvodnju nafte iz ugljenih škriljaca kojih u Metohiji ima u izobilju.

2024 © - Vesti online