Nedelja 17.01.2016.
11:35
mondo.rs

Vučić: Idemo na izbore

Tanjug
Kocka je bačena: Aleksandar Vučić

U centrali SNS, lider te stranke Aleksandar Vučić obratio se članovima GO i obrazložio zbog čega je za raspisivanje vanrednih izbora. Kada je objavio odluku, članovi GO su mu uputili veliki aplauz!

Vučić se članovima GO obratio rečima da je godinu i devet meseci prošlo od kada je formirana Vlada Srbije i podsetio na teško stanje u kom se zemlja tada nalazila i dodao da su od tada preduzete teške i nepopularne mere.

- Posebno sam ponosan što smo radili marljivo, marljivije od bilo koga drugog, postali smo ugledan partner evropskim i svetskim silama i sačuvali odnos sa tradicionalnim prijateljima u svetu - rekao je Vučić.

 - Srbija je na stabilnom i dobrom putu, uspeli smo da izađemo iz recesije, prošao je 15. januar i sadam mogu da kažem da imamo bolji PDV nego ikada u savremenoj srpskoj istoriji - rekao je Vučić i dobio veliki aplauz članova GO.

Rekao je i da je smanjen budžetski deficit i da Srbiji više ne preti bankrot, a da je posao za budućnost - popravljanje standarda i plata.

On se osvrnuo na prepreke sa kojima se suočava Vlada i on lično sa otporima u javnosti zbog reformi koje se preduzimaju.

- Zato sam toliko omražen kod neprijatelja - zbog insistiranja na radu! Smeju mi se što kažem da marljivo radim, što sam Novu godinu proveo ovde na svom radnom mestu. Zato što ih na taj način teram da i sami rade - rekao je on.

- Ocenio je da je centar otpora u bivšoj vlasti i lažnoj eliti koju je ta vlast stvorila.

Srbiji potrebno je još četiri godine stabilnosti i pun mandat za donošenje teških odluka kako bi Srbija bila spremna za ulazak u EU - rekao je Vučić.

- Zbog toga, moja odluka je da idemo na izbore - rekao je Vučić.

Treći izbori za manje od 4 godine

Danas predloženi parlamentarni izbor biće 11. od uspostavljanja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine, odnosno peti vanredni od demokratskih promena 2000. godine. Istovremeno, to će biti treći parlamentarni izbori za nešto manje od četiri godine. Od pada režima Slobodana Miloševića u Srbiji parlamentarni izbori su šest puta organizovani. Vanredni su održani 2000, 2003, 2008. i 2014. godine, a redovni 2007. i 2012. godine.

Prema Zakonu o predsedniku, predsednik Republike može na obrazloženi predlog vlade da raspusti Narodnu skupštinu. Istovremeno sa ukazom o raspuštanju Narodne skupštine predsednik Srbije raspisuje izbore za narodne poslanike, tako da se izbori okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja.

Predsednik Srbije je, prema Zakonu, dužan da u roku od 72 sata donese ukaz kojim na obrazložen predlog vlade raspušta parlament ili da vladu i javnost obavesti o tome da ne prihvata predlog vlade.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana. Parlament koji je raspušten obavlja samo tekuće i neodložne poslove, određene zakonom. U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja, ponovo se uspostavlja njegova puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Raspuštanjem Skupštine prestaje mandat i vladi.

Prema Zakonu o vladi, vlada kojoj je prestao mandat može da obavlja samo tekuće poslove i ne može predlagati parlamentu zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

2024 © - Vesti online