Subota 16.01.2016.
08:45
Lj. Ivanović - Vesti

Sankcije su pokosile EU

Reuters
Rusija: Prilagođavamo se krizi

- Procenjujemo gubitke od nametnutih (zapadnih) sankcija i (ruskih) uzvraćenih mera na 40 milijardi evra u 2014. i na 50 milijardi evra u 2015. godini za EU - izjavio je prvi zamenik ruskog ministra za ekonomski razvoj Aleksej Lihačev.

- Gubitak za Rusiju (zbog sankcija EU) procenjujemo na 25 milijardi evra u 2015. godini, ili za oko 1,5 odsto niže (od te cifre) - rekao je ruski zvaničnik na ekonomskom Gajdar forumu 2016, prenela je agencija TASS.

Tone i rublja

U Rusiji novi pad vrednosti rublje, ali i pad indeksa za četiri posto na moskovskoj berzi. Iako brojevi ne deluju ohrabrujuće, ruski predsednik Vladimir Putin uveren je da će se privreda Rusije postupno oporaviti. Dolarski denominovan indeks Moskovske berze RTS pao je prošle nedelje 4,16 odsto, a ruska rublja se sunovratila na nivo od 76 rubalja za jedan dolar i na više od 83 rublje za evro, prvi put od pada vrednosti te valute u decembru 2014. godine.

Prema njegovim rečima, negativani efekat za Rusiju će opadati.

- Ekonomija se očigledno prilagođava, kao što se prilagođavaju i kompanije takvim uslovima sankcija - rekao je Lihačev, navodi ruska agencija.

EU je uvela sankcije Rusiji 2014. godine nakon pripajanja poluostrava Krim Ruskoj Federaciji, nakon čega je zvanična Moskva odgovorila kontramerama u vidu zabrane uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz država Unije i zapadnih zemalja koje su se pridružile embargu Brisela.

Unutar same EU ne postoji saglasnost oko produžetka sankcija Rusiji. Zemlje koje nemaju razvijene poslove s Rusijom i ne zavise od uvoza energenata iz te zemlje, poput Španije ili Portugala, neutralne su, ali sankcije posebno bole Nemačku iz koje dolazi čak više hiljada preduzeća koja posluju u Rusiji. Međutim, ima zemalja koje iako zavisne od ruske privrede tvrdo traže produžavanje, pa čak i pooštravanje sankcija. U prvom redu reč je o baltičkim državama, ali i Poljskoj i Češkoj.

Zasad EU uspeva da održi polugodišnji konsenzus oko produženja sankcija zbog ruske aneksije Krima, ali je pitanje koliko dugo će izdržati.

2024 © - Vesti online