Četvrtak 14.01.2016.
07:45
J. L. Petković - Vesti

Novi napad na srpske svetinje na Kosmetu: Opljačkana crkva u Sušici

Tanjug
Nastavlja se skrnavljenje (Foto: Ilustracija)

Otac Savo Šmigić uputio je očajnički apel, pokušavši da "objasni" vandalima da u crkvi nema para.

- Nismo toliko naivni da ostavljamo novac. Ovako se samo pravi materijalna šteta crkvi. Ukoliko vam je potreban novac dođite i tražite, daćemo vam - kazao je Šmigić.

Ikone na podu

Svetinje Srpske pravoslavne crkve često su mete lopova na Kosovu. Letos je crkva Svete Petke u selu Drsnik u Klini, dva puta za 48 sati obijena i oskrnavljena. Iz crkve za koju se veruje da je građena i oslikana u 16. veku ukradeno je 60 evra, dinari, a sve ikone su oborene na pod. Počinioci nisu uhapšeni, a kada se podigla medijska prašina, pripadnici organa reda i mira kao potencijalne osumnjičene ispitivili su Srbe koji su prijavili pljačku.

Obijanje crkve je otkriveno dan nakon što su vandali urinirali u hramu Hrista Spasa u Prištini. Kako ulaze u crkvu kao u toalet snimila je televizijska kamera, kao i to da se skrnavljenje i vandalizam događa naočigled patrole kosovske policije, koja ne reaguje.

Crkva Svetog Dimitrija u Sušici je, za poslednjih godinu i po dana, drugi put na meti pljačkaša. Prošli put, navodno, kada je obijena, u crkvi je bilo i tragova krvi. Policija je izvršila uviđaj, i tu se sve završilo. I ovoga puta kosovska policija je konstatovala ono što je svakome očigledno, da su provalnici ušli kroz prozor i odneli kutiju sa parama. Imajući u vidu njihov dosadašnji rad od njih niko ni ne očekuje da pronađu lopove.

2024 © - Vesti online