Sreda 13.01.2016.
17:21
Tanjug

Danska dobrodošlica: Migranti da plate boravak!

Reuters
Uslovi u kampu koje bi izbeglice trebalo da plaćaju

Očekuje se da će zakon proći glasanje, zakazano za 26. januar, nakon što je danska vlada u utorak obezbedila većinu u parlamentu za njega, prenosi AFP.

Zakon, koji je predložila desničarska Liberalna partija Venstre danskog premijera Lars Loke Rasmusena, dozvolio bi danskim zvaničnicima da zaplene novac migranata koji imaju više od 1.340 evra, kao i lične predmete čija je pojedinačna vrednost veća od 1.340 evra.

Izuzetak bi bilo venčano prstenje, kao i drugi predmeti koji imaju emotivnu vrednost, poput vereničkog prstenja, porodičnih portreta i medalja, prenosi AFP.

Vlada Danske kritikovana je zbog predloga zakona, koji je prvobitno predviđao da se zapleni imovina izbeglica u vrednosti od oko 400 evra, ali se od toga odustalo.

Rasmusenova stranka i desničarski saveznici - ekstremno desna Danska narodna partija, Liberalna alijansa i Konzervativna narodna partija postigli su dogovor sa opozicionim Socijaldemokratima čime su obezbedili većinu u parlamentu.

Međutim, čak i izmenjeni predlog zakona, kritikovala je grupa od 10 lokalnih i regionalnih članova vladajuće Liberalne stranke.

Danska je najavila i da će produžiti privremenu kontrolu na granicama kako bi odvratila migrante od ulaska, preneo je Rojters.

2024 © - Vesti online