Ponedeljak 11.01.2016.
22:05
Srna

"Jak saveznik zaštitiće Srbiju od svakog agresora"

Reuters
Podrška iz Moskve: Dmitrij Rogozin boravi u Srbiji

- Nikako ne bismo želeli da Hrvati, ili neko drugi, doživljava moguće isporuke oružja Srbiji kao nešto što je upereno protiv njih. Ne, to je za Srbiju, a ne protiv nekog - rekao je Rogozin za "Sputnjik".

Na pitanje kako Rusija može pomoći Srbiji da odgovori na činjenicu da je Hrvatska odlučila da kupi ili dobije od Amerike ofanzivno oružje, Rogozin kaže da se Rusija s poštovanjem odnosi prema tome kako Srbija želi da osigura svoju bezbednost i da isporuka sistema, kao što su sistemi PVO ili protivraketne odbrane, nije pretnja za bilo koje zemlje.

- S poštovanjem se odnosimo prema Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji balkanskog regiona i Evrope. Imamo jednak odnos prema njima. Mi razmatramo to pitanje na tehničkom planu, moramo da vidimo za šta je taj sistem koji se traži, za zaštitu od kakvih pretnji. To je pitanje Beograda, Srbije. Naš zadatak je jedan, da učinimo tako da naši saveznici, zemlje koje poštujemo i s kojima smo istorijski povezani, ne osećaju problem vlastite bezbednosti - dodao je Rogozin.

Što se tiče toga kakav će to biti sistem, Rogozin kaže da to zavisi od vojnika, Rusa i Srba koji treba da odrede šta odgovara finansijski, da ne bude skupo, da odgovara po efikasnosti primene, da se njime lokalizuju neki rizici.

- Bitno je od kog oružja se treba braniti. Ako je reč o oružju koje se pojavljuje u zemljama NATO u okolini Srbije to, takođe, nameće mnoga pitanja. Jer informacija da će susedi Srbije dobiti udarno oružje ne izaziva optimizam, a Rusija govori o odbrambenim sredstvima, sistemima jer se PVO ne može iskoristiti za napad, nego uvek za zaštitu. To je sredstvo koje treba da neutrališe agresiju iz vazduha ali nije sredstvo za agresiju - pojasnio je Rogozin.

Bolji od Amerike

Rogozin je rekao da će Rusija do 2020. godine imati najsavremeniju vojsku u Evropi, sa oružjem koje po kvalitetu prevazilazi američko.

- To će nam omogućiti da budemo veoma sigurni da se razvijamo i budemo bezbedni, i da svojim građanima i svojim saveznicima osiguramo bezbednost - zaključio je Rogozin.

2024 © - Vesti online