Ponedeljak 11.01.2016.
16:36
sputniknews, Vestionline

Redžep Tajip Erdogan – sultan građanskog rata

Reuters
Turski predsednik bi da bude moćan kao sultan

Međutim, vojska Turske suočava se sa veoma odlučnim neprijateljem. Sirijske Kurde koji se bore protiv džihadista podržava Moskva, a njeno insistiranje da oni u budućnosti moraju da budu za pregovaračkim stolom kao deo legitimne opozicije, može dovesti do stvaranja autonomije Kurda u severnoj Siriji, što bi Ankari prouzrokovalo velike probleme.

Rusija pritiska Tursku sa dve strane

Erdoganova strategija građanskog rata ne daje željene rezultate, tako da je Rusija u mogućnosti da vrši dodatni pritisak na Tursku na dva različita fronta – podrška autonomiji u Anadoliji, kao i pomoć sirijskim Kurdima u severnoj Siriji.

Stvaranje Kurdistana snažno podržavaju SAD i Izrael, kome naročito odgovara formiranje države koja bi bila svojevrsna tampon zona prema Iranu. Ali, Turci smatraju da je to crvena linija koja ne sme da bude pređena.

Rusija neće dozvoliti nasilno svrgavanje Asada

Rusiji, sa druge strane, više odgovara da se fokusira na Ankaru i smanjenje njenog uticaja u ovom regionu, kao i da ne dozvoli nasilno svrgavanje sa vlasti legitimno izabranog predsednika Sirije Bašara al Asada.

2024 © - Vesti online