Sreda 06.01.2016.
12:24
rs.sputniknews.com

"Nuklearnim probama, Pjongjang ugrožava bezbednost Rusije"

Fonet
Rusija osuđuje testiranje hidrogenske bombe u Severnoj Koreji: Konstantin Kosačov

- Severna Koreja graniči se sa Rusijom, dok je Vladivostok od Pjongjanga udaljen svega 700 kilometara. Svi potezi Severne Koreje u ovom pravcu utiču na nacionalnu bezbednost Rusije - napisao je Kosačov na svojoj Fejsbuk stranici.

On je ocenio da proba hidrogenske bombe značajno utiče na odnose između zemalja na Korejskom poluostrvu.

- Ukoliko se ne utvrdi da je informacija o probi hidrogenske bombe lažna, kao što je to bio slučaj ranije, mada sve ukazuje kao da se to zaista dogodilo, to bi značilo da je Pjongjang još jednom prekršio Sporazum o zabrani nuklearnih ispitivanja - istakao je on.

Vladimir Voronkov, stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, takođe je ponovio da Rusija osuđuje potez Pjongjanga .

- Rusija osuđuje nuklearna ispitivanja. To je narušavanje međunarodnog prava - rekao je on.

Voronkov je podsetio da su seizmolozi zabeležili potres jačine 4,8 stepeni Rihterove skale, što govori o tome da se eksplozija zaista i dogodila.

- Još uvek je preuranjeno sa sigurnošću govoriti o kakvom tipu eksplozije se radi, da li o nuklearnoj ili termonuklearnoj, budući da nikome još nije poznat tip bombe koja je korišćena - rekao je ruski diplomata.

Kremlj zabrinut

Kremlj je izuzetno zabrinut zbog tvrdnji Severne Koreje da je izvela probu hidrogenske bombe, rekao je pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Predsednik Vladimir Putin je dao instrukcije da se podaci sveobuhvatno istraže, uključujući i podatke seizmološke stanice, da se sitacija analizira za slučaj da se tvrdnje o probi potvrde - rekao je Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi.

2024 © - Vesti online