Ponedeljak 04.01.2016.
16:52
Ruska reč, Vestionline

Kad Putin poklanja: prijateljima oružje, papi pravoslavna ikona, Obami šolje!

reuters
Putin je nebrojeno puta pokazao da voli životinje

Vladimir Putin voli sam da bira poklone za visoke zvaničnike, iako mu služba protokola uvek predlaže moguće varijante. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov kaže da stranim gostima Putin najčešće poklanja umetničke predmete (slike ili tradicionalne ruske zanatske proizvode), mada u obzir dolaze i oružje i životinje. Vrednost predsedničkog poklona formalno nije ograničena.

Oružje

U Rusiji nije dozvoljeno da se u zvaničnim prilikama poklanja oružje, jer je za njega potrebna dozvola. Međutim, ova zabrana se ne odnosi na predsednika države, utoliko pre što te "opasne" darove on poklanja šefovima drugih država.

Tokom posete Egiptu u februaru 2015. godine predsednik Rusije je Abdelu Fatahu el Sisiju poklonio raritetnu automatsku pušku AK-47, znajući da je njegov egipatski kolega ljubitelj oružja.

Oružje iz ruku Vladimira Putina dobio je i venecuelanski lider Nikolas Maduro početkom 2015. godine. Šef ruske države mu je poklonio kopiju sablje nacionalnog heroja ove južnoameričke zemlje Simona Bolivara. Kako je istakao predsednik Venecuele, sablja koja je izrađena 50-ih godina 20. veka bila je jedina ovakva kopija koja se nalazila van granica Venecuele. Zahvaljujući Putinu ona se vratila na tlo sa koga potiče.

Umetnički predmeti

U novembru 2013. godine u Vatikanu je predsednik Rusije poklonio rimskom papi ikonu Presvete Bogorodice. Prilikom njihovog sledećeg susreta 2015. godine Putin je poglavaru katoličke crkve poklonio platno na kojem je prikazan Hram Hrista Spasitelja u Moskvi i nekoliko tomova pravoslavne enciklopedije. To su, naravno, vredni pokloni, ali neočekivani: katolički poglavar je dobio simbole pravoslavnog hrišćanstva.

Reuters
Papa ljubi pravoslavnu ikonu

Nemačkoj kancelarki Angeli Merkel Putin je 2006. godine za rođendan poklonio tradicionalnu rusku palešku minijaturu, a 2013. godine litografiju posvećenu 1894. godini, kada je potpisan rusko-nemački trgovinski sporazum.

Suveniri iz Rusije

Na samitu Azijsko-tihookeanske ekonomske saradnje (ATES) u Pekingu 2014. godine Putin je predsedniku Kine Si Đinpingu poklonio ruski smartfon YotaPhone druge generacije, na kojem su bile specijalno za tu priliku instalirane "pozadine" sa simbolima Rusije, Kine i ATES-a. U tom trenutku ovaj telefon se još nije zvanično pojavio na tržištu, tako da je Si Đinping bio prvi vlasnik novog modela.

Američkom predsedniku je Putin poklanjao obične, ali korisne stvari. Na samitu G-8 održanom 2013. godine ruski predsednik je Baraku Obami poklonio komplet šolja za kafu. Iste godine na samitu G-20 u Sankt Peterburgu lider SAD je dobio set tanjira sa slikama Peterburga i čajni servis i DVD sa nastupima baletske trupe Marijinskog teatra. Sada Obama ima sve što je potrebno da organizuje prijem uz klasičnu muziku.

Reuters
Obama je od Putina dobio šolje za kafu, set tanjira i čajni servis

Neki Putinovi pokloni su posebno simpatični. Ruski lider je 2012. sam izabrao sibirsko mače kao uzvratni poklon Norihisu Satakeu, japanskom gubernatoru prefekture Akita. Pre toga je ruski predsednik od njega dobio štene vrste akita kao znak zahvalnosti za pomoć koju je Rusija pružila severoistočnom regionu Japana kada ga je u martu 2011. godine pogodio zemljotres.

2020 © - Vesti online