Subota 02.01.2016.
21:49
Tanjug

Mustafa ucenjuje: Vizna liberalizacija, pa dijalog sa Beogradom

Tanjug
Srbija nagrađena, Kosovo sve dalje od Evrope: Isa Mustafa

- Pokušaćemo da dobijemo odgovor od EU šta će biti sa vizama. U suprotnom će nam biti veoma teško da ucestvujemo u daljim pregovorima - rekao je Mustafa za radio Dojče vele na albanskom jeziku.

On je ocenio da je Kosovo mnogo uradilo na ispunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju, da je u septembru komisija za procenu rekla da je Kosovo od 95 kriterijuma koje je trebalo da ispuni ispunilo 87, a da su sada kriterijumi duplirani u odnosu na druge zemlje.

Izbora neće biti

Komentarišući kritike opozicije da su vlada i premijer potpisali sporazum koji je u suprotnosti sa ustavom i zahteva za vanredne izbore Mustafa je rekao da novih izbora neće biti do 2018. godine. On je dodao i da će se ispoštovati koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom Kosova prema kome Hašim Tači iduće godine treba da bude izabran za predsednika.

- Sada smo pred građanima u jako nepovoljnoj situaciji, jer smo učinili maksimalne napore da ispunimo sve zahteve stranaca, uključujući i dijalog sa Srbijom što je za nas vrlo teško. Srbija je sada nagrađena time što je otvoreno poglavlje 35 za konstruktivnu ulogu u dijalogu, dok smo mi sve dalje od ostvarenja naših ciljeva, jer nam stalno govore: radite vi još više, a videćemo da li ćemo da vam liberalizujemo vize ili ne - rekao je Mustafa.

Kada je u pitanju dijalog Mustafa je najavio i da će Prišitna tražiti da svi sporazumi budu sprovedeni, kao i da budu raspuštene sve, kako je kazao, paralelene strukture.

- Što se Srbije tičce, definisali smo neka tehnička pitanja o kojima treba da raspravljamo kao što su pitanja vazdušnog i železničkog saobraćaja. Ali, ima i stvari koje su ostale nezavršene kao što je raspustanje paralelnih srpskih struktura - kazao je Mustafa.

ZSO će biti formirana, ali...

Mustafa je rekao i da Zajednica srpskih opština svakako treba da bude formirana, ali da će se u procesu izrade statuta voditi računa da bude u skladu sa kosovskim ustavom i da neće biti novih pregovora u vezi sa sporazumom.

On je naveo da se ono što je rekao Ustavni sud odnosi na statut ZSO, jer je sud ocenio da Zajednica može da bude osnovana, dodajući i da je rečeno da treba da bude osnovana po evropskoj povelji lokalne samouprave.

Povodom Specijalnog suda za zločine bivše OVK, Mustafa je rekao da je Kosovo sve svoje obaveze završilo i da je ostalo da se ratifikuju sporazumi sa Holandijom, kao zemljom domaćinom jednog dela suda, koji će imati dva sedišta - jedno na Kosovu, drugo u Holandiji.

- Za sada nema nikakvih informacija da bi to moglo i dalje da se odlaže - napomenuo je on.

2024 © - Vesti online