Utorak 29.12.2015.
12:46
sputniknews.com, Vestionline

Ruski savez sa Kurdima fatalan za Erdogana?

Reuters
Erdogan u sve većoj izolaciji

Potencijalni savez Rusa sa Kurdima proizvešće fatalne posledice po Tursku i to će za Erdogana predstavljati "apsolutnu noćnu moru", navode u ovom listu. Turski predsednik je izolovao svoju zemlju od drugih država i ubrzano gubi prijatelje na međunarodnom nivou, iako je Ahmet Davutoglu kada je 2009. godine postao ministar spoljnih poslova promovisao doktrinu "bez problema sa zemljama u okruženju".

Šest godina kasnije potpuno je jasno da odnos Turske sa komšijskim državama skoro u potpunosti karakterišu problemi i sukobi. Ankara je čak pokvarila odnose i sa dugogodišnjim saveznicima Egiptom i Izraelom, a izgubila je i uticaj na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, tvrde u ovom listu.

Pored svega toga, sirijski Kurdi ostaju najeksplozivniji faktor u ovom turbulentnom regionu. Oni održavaju bliske veze sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koju zvanična Ankara smatra čak i većom opasnošću od Islamske države.

Nemci u ovoj analizi zaključuju da je kurdsko pitanje postalo još komplikovanije kada se uzme u obzir sukob Turske sa Rusijom. Ukoliko Rusi odluče da daju podršku Kurdima, što se čini sve izglednijim, turski problemi podići će se na još viši nivo i uvešće zemlju u potpuni haos.
 

2024 © - Vesti online