Ponedeljak 28.12.2015.
11:34
Srna

Evropljani vape za ruskim gasom, sumnjive sankcije Rusiji

Reuters/L.B.
Evropu čeka nestašica energenata, trebaće im ruski gas
Reuters/L.B.

"Tesla projekat" je "Južni tok"

Prema njegovim rečima, interesantno je da je Evropska komisija u jednom od stotinak prioritetnih projekata stavila "Tesla projekat", koji je u stvari "Južni tok".

- Dakle, to je gasovod koji bi išao od Haba, koji je bio predviđen na tursko-grčkoj granici, kroz Makedoniju i Srbiju. To je stara, nekad poželjna trasa "Južnog toka" - tvrdi Bajatović.

- Potpisana je druga faza izgradnje "Severnog toka". To je dodatnih 55 milijardi metara kubnih gasa prema Nemačkoj. Ako bi Nemci dobili drugu fazu "Severnog toka", oni bi samo po tom osnovu imali 110 milijardi metara kubnih gasa - rekao je Bajatović.

Ako se uzme u obzir da u svemu tome učestvuju i Austrija, Italija, Francuska i Nemačka, onda je, ocenjuje Bajatović, "nekako sumnjivo sve što se radi sa ruskim sankcijama".

- Očigledno da Evropi treba gas, zbog čega su najveće evropske ekonomije odlučile da se uključe u celu tu priču. Čak i Englezi stidljivo šalju signale ruskim kompanijama da bi hteli da neka cevka dođe i do Engleske - naveo je Bajatović, podsetivši na procene da se u Evropi očekuje rast potražnje za energijom.

On je napomenuo da je zajednička srpsko-ruska kompanija "Južni tok Srbija" zamrznuta, ali da očekuje da bi eventualne nove aktivnosti na izgradnji "Južnog toka" mogle početi 2017. godine. - Ali verovatno će se razmišljati o tome ili početi neke aktivnosti 2018. godine - dodao je Bajatović.

Bajatović je rekao da je snabdevanje Srbije ruskim gasom preko Ukrajine sigurno i da se ne očekuju krizne situacije zbog pritiska evropskih zemalja na Ukrajinu i zbog bezbednosnih i biznis procena. 

- Ukoliko bi došlo do krize kao 2009. godine, sigurno bi u Srbiji mogli izdržati i tri meseca bez problema - dodao je Bajatović.

2024 © - Vesti online