Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 04.11.2014.
09:49
Lj. Ivanović - Vesti A

Telefon odvrće gasni ventil

Gasna kriza koja je na početku grejne sezone pogodila Srbiju po svemu sudeći imaće telefonski epilog. Premijer Aleksandar Vučić, kako je sam najavio, do kraja nedelje trebalo bi da s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razmrsi čvor dužništva od oko 200 miliona dolara za već isporučeni gas, zbog čega je Srbiji umanjena isporuka plavog energenta za skoro trećinu.

Osmesi za kamere: Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
 

- Očekujem da u razgovoru koji ću u utorak ili sredu imati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razrešimo i preostale probleme u vezi s gasom za našu zemlju - rekao je Vučić u Subotici.


On je napomenuo da je taj telefonski razgovor sa Putinom zakazan i objasnio da je reč o modelu finasniranja, načinu isplate i rokovima isplate srpskog duga koji, kako je rekao, niko ne spori. Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je glavni problem naše zemlje u "gasnoj krizi" to što je Srbijagas ogromni gubitaš, za šta je teško naći pandan bilo gde u svetu.

Čije je rusko skladište

Kako bi umirili javnost, ministri u Vladi Srbije potezali su argument "energetske bezbednosti" zahvaljujući skladištu u Banatskom Dvoru.
- To je laž. Sav gas u Banatskom Dvoru je ruski i oni ga, u skladu s potrebama mogu povući u Mađarsku ili proslediti u BiH. Mi tu nemamo nikakvu energetsku garanciju - dodaje Kovačević.

- Gasne i naftne kompanije su svuda profitabilne. Mi taj problem nismo rešili, što je i glavna primedba MMF-a. Taman i da se ceo dug otpiše, što se neće desiti, ništa nismo uradili - kaže Kovačević i dodaje:


- Suština našeg nesnalaženja je u tome da su nama politika i ekonomija u istom košu, pa mislimo da dobri politički odnosi podrazumevaju i neke ekonomske privilegije po automatizmu. U suštini, Srbijagas nema novca da plati dug i država će ga platiti, verovatno zaduživanjem. S druge strane, ma koliko insistirali da se dug plati, na šta imaju pravo, Rusi nama gas neće zavrnuti - ubeđen je Kovačević.


Gorku gasnu pilulu bi, nada se Srbija, mogao da zasladi Putin dopuštanjem izvoza automobila iz kragujevačkog Fijata u Rusiju. Kovačević veruje da će Moskva dopustiti nekakav kontingent uz malu carinu ili bez nje, ali i da će imati kontrazahtev.


- Pre svega treba razumeti da Rusija štiti svoju auto-industriju kao nijedan drugi sektor, jer su tu nekonkurentni. Ipak, verujem da će oni pristati na nekoliko desetina hiljada vozila, ali i da će tražiti reciprocitet i uvoz više ruskih vozila u Srbiju - navodi naš sagovornik.

Vruć krompir Vučiću

Zanimljivo je da vruć krompir nije u ruke pao direktoru Srbijagasa Dušanu Bajatoviću koji ima dobre odnose s čelnikom Gasproma Aleksejom Milerom. Nisu se sastali ni ministri energetike Antić i Novak. Konačno, ni predsednik Tomislav Nikolić nije založio svoj autoritet u Kremlju, već je ceo posao prepušten na hitno rešavanje Aleksandru Vučiću. Kao da je premijer ostao sam, što je možda cena navodnog odbijanja da potpiše protokol o izmirenju duga do marta, baš na dan vojne parade povodom oslobođenja Beograda.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.11.2014. 11:06
Usiljeni smešak, vučka pedera sa Putinom.dok sa onom nemačkom splačinjarom, je sav ozaren i ulizički verno se saginje premq njoj, kao svaki poslušan ker.
Utorak 04.11.2014. 10:01
Ovom pederu nebi trebali Rusi da daju gas pa neka uveze iz SAD i EU. A dugove da odmah plati a ne da sa socijalistima deli pare od gasa.
Utorak 04.11.2014. 12:03
tvoje licemerstvo kod Putina ne pije vodu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online