Nedelja 27.12.2015.
22:12
rs.sputniknews.com

"Rusija se cele godine borila protiv evropskog varvarstva"

Reuters
Moskva uspela da se odupre agresiji evropskih zemalja

Evropske zemlje i SAD su u 2015. godini vodile agresivnu spoljnu politiku, koja se može uporediti s fenomenom međunarodnog varvarstva koji je bio rasprostranjen u vreme Drugog svetskog rata, smatra Kaningem.

- Sedamdeset godina posle pobede nad fašizmom u Evropi ponovo počinje borba protiv varvarstva. I danas su ostale države-izrodi i države-sponzori terorizma. Rusija je zemlja koja nastavlja svim snagama da se bori protiv degradacije svetske zajednice do nivoa međunarodnog varvarstva - piše analitičar u tekstu za Raša tudej.  

Prema mišljenju Kaningema, ključni događaji u 2015. godini su bili sirijska kriza i, kao njena posledica, talas migracije koji je zapljusnuo Evropu, kao i početak vojno-vazdušne kampanje Rusije u Siriji, koja je dovela do promene u dinamici sukoba.

- Unutrašnja napetost u Evropskoj uniji, izazvana migracionom krizom, preti da razori osnovna načela bloka, na primer slobodu kretanja građana koju omogućava Šengenski sporazum. Gorka ironija migracione krize u Evropi je u tome što je većina potencijalnih imigranata došla iz ratom zahvaćene Sirije. Sukob u Siriji, koji je prouzrokovao migracionu krizu, počeo je usled nezakonitog uplitanja EU u politiku arapske zemlje - naglašava Kaningem.

Analitičar smatra da većinu naoružanih grupa u Siriji čine inostrani plaćenici koji ispovedaju načela radikalnog islamizma, povezanog s međunarodnim terorističkim organizacijama kao što su Al Kaida i Islamska država.

Kaningem navodi da ruska vojna intervencija menja dinamiku razvoja krize, jer je Rusija jedina zemlja koja može da vodi vojne operacije u Siriji legitimno.

- Za tri meseca ruske vojno-vazdušne operacije gubici koje su pretrpeli antivladini ustanici u Siriji su veći nego posle 16 meseci bombardovanja koalicije koju predvode SAD. To je zbog toga što Rusija radi blisko sarađujući sa sirijskom armijom, koja je u ovom trenutku postigla suštinski napredak u kopnenoj operaciji - piše Kaningem.

2024 © - Vesti online