Nedelja 27.12.2015.
20:50
b92.net

"Milošević je osetio šta znači kad isklizne Kosovo"

Tanjug
Iskreno za pregovore u Briselu: Tomislav Nikolić

Takođe, govorio je i o tome kakva je njegova pozicija u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Cele godine u razgovoru sa svim zvaničnicima iz Evropske unije, ali i predstavnicima država članica Evropske unije, insistirao sam da Srbija bude nagrađena za sve muke, napor, reforme i da je najmanje što može da se uradi otvaranje ta dva poglavlja. Kada je objavljena vest, traženo je da reagujem i ja sam upozorio na poglavlje 35, pošto sve vreme, od kako smo dogovorili sa EU sastanke sa predstavnicima Prištine, upozoravam da sam iz iz EU čuo sam otvoreno da će zatvaranje poglavlja biti zatvaranje pregovora i da će postojati potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma - rekao je Nikolić.

Upozorenje za sve

On je po otvaranju poglavlja rekao da nije vreme za euforiju.

- Nisam rekao da ne treba da slavimo, bio sam na slavlju koje je organizovala Vlada Srbije. Smatrao sam da treba da sve da upozorim, i pregovarače, i građane Srbije i sebe samog. Možete mnogo dobrog da uradite, a ako nešto isklizne sa Kosovom i Metohijom, a to je Slobodan Milošević najbolje osetio na sebi, onda vam je sve iskliznulo, onda vam više niko ne računa nijednu zaslugu - dodao je Nikolić.

Nikolić je istakao i da je samo izneo svoj stav, pošto je u "velikoj meri isključen iz pregovora".

- Marko Đurić je postao direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i član Vlade u pregovorima, izveštava me o tome, ali ja više ne dajem instrukcije niti odlučujem. Ja nisam bio direktno uključen u pregovore, bilo je potrebno, kada sam bio izabran i kada smo ušli u pregovore, da se pokaže kako sam i ja iskreno za pregovore u Briselu i za razgovore sa Prištinom oko sređivanja odnosa. Posle je sve ušlo u svoje tokove, Vlada vodi spoljnu politiku, Ustav je razgraničio naše nadležnosti, ja mogu da predstavljam Srbiju, ne da vodim spoljnu politiku, a dosad se politika koju vodi Vlada nije razlikovala od mojih stavova - istakao je Nikolić.

SANU, SPC i Kosovo

Posle njegove najave da bi o statusu KiM trebalo da se izjasne SPC i SANU, usledila je reakcija šefa diplomatije Ivice Dačića koji je rekao da to nije potrebno.

- Dačić mene nije shvatio, možda je previše zauzet politikom. Cele godine imamo problem oko imovine SPC na KiM. Znao sam i prvi upozorio da će glasanje u Unesku odlučiti o statusu SPC na KiM, njenoj imovini i njenom opstanku. Zato sam smatrao da SPC, o tome ću razgovarati sa patrijarhom, da treba da pogazi princip koji je prethodno uspostavila, a to je da ne pregovara sa Prištinom. SPC mora da iznese svoj stav - naveo je Nikolić.

2024 © - Vesti online