Ponedeljak 21.12.2015.
05:13
D. Lj. J. - Vesti

Atina izbeglice tera u Makedoniju

Reuters
Grčka pritiska EU

- U slučaju da EU zatvori granice, Zapadni Balkan će se pretvoriti u prihvatni centar za migrante. Takav korak potpaliće fitilj buduće destabilizacije regiona - rekao je Oliver Spasovski, ministar policije Makedonije.

Skopski mediji saznali su i da Grčka pritiska EU da snage Fronteksa budu raspoređene na granici Makedonije i Srbije. Pozivajući se na izvore u Atini, mediji u Skoplju naglašavaju da ovakav zahtev Grčke narednih dana može biti promovisan kao oficijalni stav EU. Pošto su Makedonija i Srbija zemlje kandidati za članstvo u EU, Grčka smatra da bi se evropske policijske snage trebale rasporediti na njihovim granicama.

Snage Fronteksa već se nalaze u Grčkoj, uglavnom na ostrvima gde kontrolišu dolazak izbeglica iz Turske. Najviše njih potom dolazi na granicu sa Makedonijom, zbog čega su su vlasti u Skoplju postavile ograde. Evropski policajci još prošle sedmice trebalo je da se stacioniraju na makedonsko-grčkoj granici, ali je a neizvesno da li će i kada stići u Makedoniju kroz koju je do sada prošlo oko 900.000 izbeglica na putu ka EU.

2024 © - Vesti online