Četvrtak 17.12.2015.
04:00
J. L. Petković - Vesti

Dijalog sa Prištinom nestaje u dimu

A. Čukić
Okvir za pregovore: Neizvesna sudbina zajednice

U kosovskom parlamentu i na ulicama ne prestaje nadgornjavanje vlasti i opozicije. I ne samo to. Okvir za pregovore je ništa manje zahtevan od uslova koje je svojevremeno postavila Nemačka, a koje su srpski političari tada označili kao neprihvatljive.

Iako kosovska opozicija na čelu sa Ramušom Haradinajom, Aljbinom Kurtijem i Fatmirom Ljimajem svaku sednicu skupštine zaustavlja suzavcima, ona pod parolom borbe protiv Zajednice srpskih opština zapravo blokira i dogovore postignute u Briselu. Samim tim ona Beograd stavlja u nemoguću situaciju da prihvata i jednostrano sprovodi sporazume ukoliko želi napredak ka EU.

Protest u Peći

U Peći je juče održan protest tri opozicione partije u kosovskom parlamentu. Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da "Srbiji neće dozvoliti povratak na Kosovo".
- Svi koji žive na našoj teritoriji treba da budu slobodni, ali Srbiji više nećemo dozvoliti da se vrati na Kosovo. To treba svi da znaju. Molimo i Ameriku da nam pomogne da zaustavimo ovaj sporazum - rekao je Haradinaj.

U pregovaračkoj platformi jasno stoji da ako napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom znatno zaostane od napretka u ostalim pregovorima, i ako Srbija ne primeni postignute sporazume sa Kosovom, onda će Evropska komisija predložiti "zamrzavanje" novih poglavlja.

Dakle, u poglavlju 35 stoji da bi Srbija trebalo da završi implementaciju sporazuma od 25. avgusta 2015, posebno na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Poglavlje 35 podrazumeva da Srbija obustavi finansiranje i podršku srpskim strukturama (tj. privremenim opštinskim većima, opštinskim službenika) u cilju finalizacije i konsolidacije opštinske uprave u skladu sa kosovskim zakonom. Takođe, od Srbije se očekuje da "podstiče puno poštovanje kosovskog zakonodavstva od strane opština na severu, a posebno o nabavci i na preostalim otvorenim pitanjima iz opštinskih statuta, odnosno korišćenje opštinskih pečata i oznake u skladu sa važećim zakonima na Kosovu.

2024 © - Vesti online