Utorak 15.12.2015.
12:53
sputniknews.com

Zašto Amerika ne želi da demokratski smeni Asada?

Reuters
SAD ne želi demokratski proces u Siriji: Barak Obama

Američki politički establišment a pogotovo glavni političari iz obe partije, ne žele da vide demokratiju u Siriji jer bi regularno glasanje bilo nepredvidivo i postojale bi dobre šanse da narod ponovo izabere Bašara al Asada za predsednika.

Zvanično, Obamin stav je da Asad nema nikakve šanse da bude ponovo izabran, ali nezvanično, američki predsednik nije toliko ubeđen. Zato ni pod kakvim okolnostima SAD ne želi da preuzme rizik poštenih i slobodnih izbora.

- Stav SAd-a je da po svaku cenu smene Asada i obezbede promenu režima i na tome će insistirati američki neokonzervativci - smatra Peri.

Ovakvo razmišljanje i način delovanja je duboko ukorenjen u američku psihu.

- Ključni problem leži u činjenici da je Obamina administracija demonizovala Asada do te mere da je američki predsednik došao do te tačke da smatra da je nemoguće promeniti opšteprihvaćenu mantru i zauzeti drugačije stavove - smatra Peri.

Zato demokratija u kojoj su rezultati nepredvidivi nije opcija za SAD i jedino što im ostaje je ili da nastave sa podrškom pobunjenicima ili da pošalju kopnene trupe u ratom uništenu Siriju.

2024 © - Vesti online