Subota 12.12.2015.
04:11
D. N. P. - Vesti

Policajci pušteni niz vodu

Tanjug
Štrajk gčađu poslednji način da se izborimo za prava: Rajko Šekularac

- Imali smo sastanak sa ministrom Nebojšom Stefanovićem i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem. Ranije smo se obraćali predsedniku države i predsedniku Skupštine Srbije, tražili smo da se reši naš radni i pravni status. Formirana je i posebna radna grupa u MUP-u Srbije sa zadatkom "da predloži najbolje rešenje". Ništa nismo dobili, status nam je isti kao i pre dve godine, štrajk glađu nam je ostao kao poslednji način da se izborimo za naša prava - ističe predstavnik bivših radnika MUP-a Srbije Rajko Šekularac.

Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, oko 1.200 policajaca i drugih radnika MUP-a Srbije sa Kosmeta ostalo je 2013. bez posla. Dobili su takozvane privremene penzije koje se drastično razlikuju od penzija policajaca u Srbiji. Neki su se integrisali u Kosovsku policiju, a većina (oko 800) još čeka da im Srbija "trajno reši status".

- Te penzije nam važe samo dok smo na Kosovu i Metohiji. Ako se, primera radi, preselimo u Rašku ili Kuršumliju, ostajemo bez njih. "Privremene penzije" nisu prenosive, pa ako se meni, ne daj bože, nešto desi, moja supruga i deca ostaju bez uslova za život - kaže jedan od štrajkača.

2024 © - Vesti online