Utorak 08.12.2015.
01:00
D. Lj. J. - Vesti

Izbeglica za 300 evra

Reuters
U Grčkoj se štampaju lažni sirijski dokumenti

Migranti, koji prema odluci EU ne ispunjavaju uslove za ulazak u Makedoniju jer dolaze iz regiona u kojima nema vojnih dejstava, "dokument" da su državljani ratom zahvaćene Sirije, Avganistana ili Iraka, kojima se dozvoljava prolaz dalje, nabavljaju za 300 evra!

U lažnoj potvrdi na grčkom je napisano ime i prezime nosioca legitimacije, godina rođenja, zemlja porekla, datum i mesto kada je ušao u Grčku, njegova fotografija i pečat. Ukoliko migrant sa sobom vodi decu, falsifikatori u "dokument" stavljaju i njihova imena i ubacuju slike koje se izrađuju na licu mesta u improvizovanim seoskim "štamparijama".

Najčešće "mušterije" falsifikatora su migranti iz Irana i Palestine, jer po izgledu liče na Sirijce i Iračane. Makedonski policajci su u početku teško razlikovali originalne od falsifikovanih dokumenata, ali sada su se izveštili pa ih je teško prevariti.

- Falsifikovani dokumenti se poznaju po pečatu i kvalitetu hartije na kojoj su odštampani podaci - kažu u MUP Makedonije i dodaju da su pojačane kontrole na makedonskoj i grčkoj strani granice.

2024 © - Vesti online