Sreda 02.12.2015.
18:13
Tanjug

Keri u Prištini: Amerika nikada ne bi ugrozila nezavisnost Kosova

Tanjug/AP
Isa Mustafa i Džon Keri tokom susreta u Prištini

Keri je rekao da treba naći zajednički jezik u politici i da je dijalog rešenje za sve probleme.

- Rasprava je uvek dobra u demokratiji, a posebno u Skupštini, uz uzajamno poštovanje. Nema mesta za suzavac - rekao je Keri i istakao da će formiranje Specijalnog suda dovesti do stabilizacije odnosa.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare tražio od kosovskih političkih lidera da se bore protiv korupcije, ali i da učine više da spreče mlade ljude da postanu džihadisti i da se priključe borbama u Iraku i Siriji.

- Vašington će blisko sarađivati sa Kosovom kako bi se pozabavio opašnošću od nasilnog ekstremizma, finansiranja terorizma i povratka boraca iz Sirije - obećao je Keri.

On je pohvalio do sada učinjeno na hapšenju terorista, ali je dodao da na tome treba još više raditi. Izvinivši se zbog kratkog boravka u Prištini, Keri je rekao:

- Moja poseta je ovako kratka jer odmah idem u Beograd, gde ću razgovarati i o Briselskom sporazumu - rekao je Keri i dodao da je sa kosovskim premijerom Isom Mustafom, njegovim zamenikom Hašimom Tačijem i predstavnikom Srba Branimirom Stojanovićem, razgovarao o ekonomiji i mogućnostima.

Po njegovom mišljenju potpisivanje SSP-a predstavlja "veliki korak u pravcu integracije Kosova, koji ima podršku SAD i predsednika Baraka Obame", te dodao:

- Mi nikada ne bismo ugrozili nezavisno Kosovo - preneli su prištinski mediji.

Mustafa je rekao da će "uprkos delovanju opozicije protiv sporazuma sa Srbijom o formiranju Zajednice srpskih opština, Priština ipak nastaviti dijalog". Kosovo je, kazao je, okrenuto prijateljstvu sa SAD i oseća "odgovornost prema dobrim odnosima sa tom zemljom", objavio je portal Koha.net.

Mustafa je dodao da Kosovo posle potpisivanja SSP-a očekuje liberalizacija viznog režima.

2024 © - Vesti online