Sreda 02.12.2015.
07:45
M. Obradović - Vesti

I Hrvati protiv stranih sudija

Većinu odluka Ustavni sud doneo preglasavanjem Srba i Hrvata

Podsetimo, nakon što je Ustavni sud zabranio Srpskoj da 9. januara proslavlja Dan Republike, ključni politički lideri na sastanku sa Miloradom Dodikom, predsednikom Srpske, usaglasili su zajedničku izjavu u kojoj je Parlamentarnoj skupštini BiH dat rok od 120 dana da usvoji Zakon o Ustavnom sudu. S obzirom na način odlučivanja u organima BiH, takva inicijativa je nesprovodiva, ako je ne podrže bošnjačke i hrvatske stranke.

- Ustavni sud BiH u kojem ima sudija-stranaca trebalo je da radi samo pet godina. Prošlo je vreme kad nam trebaju stranci. Ustavni sud BiH treba biti sastavljen od domaćih sudija i zato je neophodno da se usvoji zakon - smatra Božo Ljubić, predsednik Glavnog saveta Hrvatskog narodnog sabora.

U proteklih 20 godina, Ustavni sud je u nekoliko desetina navrata donosio odluke preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija, pa su se one usvajale tesnom većinom u kojoj su, po pravilu, bili troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija. Da zlo bude veće, u aktuelnom sazivu Ustavnog suda BiH dvoje bošnjačkih sudija su ranije bili istaknuti funkcioneri Stranke demokratske akcije, a reč je o Mirsadu Ćemanu i Seadi Palavrić. Poređenja radi, srpske sudije Miodrag Simović i Zlatko Knežević nemaju nikakvu političku, već isključivo stručnu prošlost. Bošnjačkim strankama ovakva situacija odgovara, i sasvim logično ne prihvataju da se bilo šta menja, što ovih dana i poručuju u svojim izjavama.

- Nervoza i neprimerena reakcija zvaničnika iz RS su dokaz da su strane sudije još potrebne u Ustavnom sudu BiH - rekao je Šefik Džaferović, potpredsednik SDA.

Godinama u foteljama

Troje stranih sudija Ustavnog suda svoje velike plate u ovoj instituciji zarađuju već godinama. Rumun Tudor Pantiru imenovan je na tu poziciju 2002. i mandat mu je trajao do 2006, da bi ponovo bio izabran 2012. godine. Makedonka Margarita Caca Nikolovska sudija je od 2011, a Nemica Konstans Greve imenovana je još 2004. godine.

Dok lider SDA Bakir Izetbegović likuje i ultimativno zahteva od vlasti RS da sprovedu odluku Ustavnog suda o Danu Republike, interesantno je da upravo njegovi kadrovi te odluke ne sprovode! Naime, objavljeno je da do sada ukupno 91 odluka Ustavnog suda BiH nikada nije provedena, a apsolutni rekorderi po tom pitanju su Parlamentarna skupština BiH, Vlada Federacije BiH i Kanton Sarajevo, na čijem čelu su upravo kadrovi SDA.

 

2024 © - Vesti online