Ponedeljak 30.11.2015.
12:29
Sputniknews com

"Kameron izmislio 70.000 vojnika da opravda bombardovanje Sirije!"

Reueters
Cilj opravdava sredstvo: Dejvid Kameron

Britanski premijer Dejvid Kameron izmisllio je fantomsku armiju od 70.000 vojnika da bi opravdao operaciju udruženog bombardovanja Sirije, piše za "Independet" vojni analitičar Robert Fisk.

Robert Fisk je nagrađivani ratni novinar koji prati konflikte na Bliskom istoku više od 35 godina, a trenutno pokriva sukobe u Siriji i ima jako dobre veze sa sirjskim trupama. Na osnovu informacija sa terena on je opovrgao navode premijera Kamerona o postojanju 70.000 "umerenih boraca" - Zapad njih naziva "opozicionarima, koji se bore protiv ID i Bašara al Asada".

- Jedan od Kameronovih poslušnika nedavno ih je pomenuo kao "kopnene trupe". Sumnjam da postoji i 700 takvih "umerenih" vojnika u Siriji, i to sam veoma velikodušan u proceni - cifra je verovatno bliža brojci 70, kakvih crnih 70.000 - piše Fisk.

Prema njegovim informacijama, Vojska Sirije je jedina regularna vojna snaga u sirijskim sukobima koja se aktivno bori i protiv ID i protiv dela Al Akaide - grupe Al Nusra.

- Sada, kada su sirijske trupe izgubile skoro 60.000 vojnika koje su poubijali pripadnici ID i Al Nusre, teško da bi mogle da suzbiju napade 70.000 Kameronovih "umerenika" na Damask. Da Kameronova fantomska vojska postoji, već bi zauzela Damsk i svrgla Bašara al Asada sa vlasti - zaključuje Fisk.

2024 © - Vesti online