Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.11.2015.
12:28
blic.rs A

Kameron objasnio: Evo zbog čega moramo da udarimo na džihadiste

Britanski premijer Dejvid Kameron naveo je razloge zbog kojih Velika Britanija treba da se priključi vazdušnim napadima na položaje Islamske države u Siriji. Kameron je ponudio odgovore na sedam pitanja koja je prethodno postavio Komitet za spoljne poslove.

Reuters
Britanski premijer odlučan u nameri da se priključi koaliciji koja ratuje protiv Islamske države

1. Kako bi priključivanje Velike Britanije poboljšalo šanse međunarodne koalicije za uspeh?

Koalicija mora da umanji uticaj Islamske države, povrati oduzetu teritoriju i preseče izvore finansiranja islamista, a u svemu tome Britanija može da pomogne. Ako ostanemo van napora koalicije, to znači da prepuštamo borbu drugim nacijama, uključujući i one koje su manje sposobne od nas.

2. Kako bi priključivanje Velike Britanije doprinelo tranzicionom planu za Siriju?

Islamska država predstavlja ozbiljnu pretnju desetinama hiljada sirijskih boraca, koji se istovremeno protive režimu Bašara al Asada. Akcija koalicije protiv islamista, uključujući i našu zemlju, oslobodiće borce pritiska ID i omogućiti im da bolje štite sirijske civile i koncentrišu se na svoj pravi cilj - političku tranziciju u zemlji.

3. Da li bi vazdušni napadi Velike Britanije bili legalni?

Prema rezoluciji 2249 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, donetoj 20. novembra, ID predstavlja "globalnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti", a članice koalicije se pozivaju da "preduzmu sve neophodne mere kako bi sprečile terorističke aktivnosti u Iraku i Siriji".

Postoji jasna pravna baza za vojnu akciju protiv Islamske države u Siriji. Velika Britanija ima pravo na samoodbranu, kao i na odbranu svojih saveznika.

4. Da li bi Velika Britanija imala saglasnost ključnih regionalnih igrača (Turske, Irana, Saudijske Arabije i Iraka) i da li bi vlada tražila njihovu saglasnost pre intervencije?

I Turska i Jordan su jasno naglasili da bi podržali priključivanje Velike Britanije vazdušnim napadima na ID u Siriji. Saudijska Arabija, Turska, Irak, Iran i Rusija su članice Međunarodne grupe za podršku Siriji i deo su političke strategije za okončanje sirijskog konflikta.

Iran je više puta pokazao da ima različitu predstavu od naše, o tome kako napadi u Siriji treba da izgledaju. Nadamo se da ćemo kroz pregovore sa Iranom postići zajedničko rešenje, ali nećemo dozvoliti Iranu veto nad našim ključnim bezbednosnim interesima.

wikipedia.org/Tony Hisgett
Britanci tvrde: Njihovi "tornado" borbeni avioni su van konkurencije

5. Koje bi kopnene snage preuzele teritorije "očišćene" od islamista?

U Iraku dobro funkcioniše model po kojim Iračani (uključujući iračke bezbednosne snage i kurdske Pešmerge) preuzimaju i zadržavaju teritorije povraćene od islamista. U Siriji bi to teško funkcionisalo, jer se Asadove snage i dalje bore protiv opozicije. Bilo kakvo mešanje spoljnih snaga, uključujući bilo koju muslimansku vojsku, samo bi dodatno rasplamsalo konflikt.

Ipak, Kurdi i druge naoružane grupe pokalaze su da su sposobne za preuzimanje teritorije od ID i njeno zadržavanje. Prema našim saznanjima, oko 70.000 sirijskih opozicionih boraca, koji ne pripadaju ekstremističkim grupama, već su povratili delove teritorije koja je bila pod kontrolom islamista, i olakšali patnje civila.

Kada je reč o tradicionalnim sunitskim teritorijama, kao što je Raka, samo "umereni" Suniti mogu da ih preuzmu. Takve "umerene" oružane grupe već su pokazale da mogu da brane teritoriju severno od Alepa.

Reuters
Loše im se piše: Ceo svet planira da se obračuna sa Islamskom državom

6. Kakve efekte vlada očekuje od vazdušnih napada na Siriju?

Cilj kampanje koalicije protiv ID je umanjiti sposobnosti Islamske države, tako da više ne predstavlja terorističku pretnju po Veliku Britaniju, niti egzistencijalnu pretnju po Irak, Siriju i druge države. Sarađujemo sa saveznicima, kako bismo bili sigurni da ne postoje "sigurna utočišta" gde bi Islamska država mogla da operiše.

Pobeda koalicije nad islamistima uključivala bi "seču" izvora njihovog finansiranja i priliva stranih boraca, gušenje otrovne ideologije, pružanje humanitarne pomoći ugroženima i traženje rešenja za sirijski konflikt.

7. Kakav dodatni kapacitet bi Britanija donela koaliciji?

Velika Britanija raspolaže naprednom vojnom opremom, poput "brimstoun" raketa, koje omogućavaju precizne napade sa minimalnom kolateralnom štetom. Čak ni SAD nemaju tako precizno oružje. Naše "tornado" letelice nemaju konkurenciju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.11.2015. 12:39
Alo NATO smradovi sada Putin "kolo vodi" ne trebate mu i ne smetajte mu . ZNA svet ko je stvorio islamiste i ko ih podržava tako da "vaša pomoć" bi bila ista kao i Turska kada su oborili Ruski avion .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online