Ponedeljak 30.11.2015.
18:00
Ekipa "Vesti"

Slavićemo u inat Bakiru

Srna
Sarajevu smeta Sveti Stefan: Milorad Dodik na Dan Republike Srpske 9. januara 2014.

Šef predstavništva RS u Štutgartu Mićo Ćetković daje punu podršku rukovodstvu RS i svim strankama koje su podržale deklaraciju Narodne skupštine u kojoj stoji da će se Dan Republike Srpske i dalje obeležavati kao i do sada.
 

- Što se nas u Nemačkoj tiče, gde smo pored RS jedini do sada redovno proslavljali ovaj datum, što ćemo po tradiciji učiniti i ove godine. Još ne znamo da li će slavlje biti u Ludvigzburgu ili Zindelfingenu.

Trn u oku velikim silama

Vera Gregović, istaknuti društveni aktivista u Štutgartu, inače domaćin slave RS u nekoliko navrata, napominje da je Republika Srpska od samog osnivanja trn u oku velikim silama:

- Podržavam odluku Banjaluke, ne treba im popustiti da ne bi i Republika Srpska prošla kao i Kosovo i Metohija i bukvalno bila oteta od srpskog življa i utopljena u nekakvu bošnjačku državu.

Po diktatu Zapada

Mirko Čibukovac iz Bad Oenhauzena ističe da nikome ne bi trebalo da smeta što je Sveti Stefan Dan RS:
- U pitanju su političke igre Amerike, koja u želji da oslabi Evropu, ponovo izaziva destabilizaciju BiH i Balkana uopšte. U prilog tome govori i činjenica da su prema nekim informacijama sudije Bošnjaci i sudije stranci nadglasali sudije Hrvate i Srbe koji su bili protiv ove odluke. Na kraju krajeva, šta to strane sudije još traže u sudovima BiH? Zar nije vreme da se stranci već jednom povuku iz institucija ove samostalne države? Ukidanje ovog praznika je napad na legitimitet zakonodavnih organa RS. Sve institucije i partije treba da deluju jedinstveno, jer ako se tako nastavi, Republika Srpska će teško opstati. Kako vidim iz medija, u Banjaluci su napravili dobru strategiju i uveren sam da će ona, ako Ustavni sud ne povuče svoju neosnovanu presudu, biti uspešno provedena.

Za Radeta Ravnjaka, humanitarnog aktivistu iz Frajburga, nema dileme da Ustavni sud BiH nije Ustavni sud RS:

- Nije prvi put da oni koji rade protiv srpskog naroda pogrešno tumače Dejtonski sporazum, odnosno onako kako Sarajevu i Americi odgovara, i onda se pitaju zašto Srbi traže referendum o sudovima pa i nezavisnosti! Taj muslimansko-zapadni sud može da odluči šta hoće, ali u RS će i dalje biti svirana "Bože pravde" i proslavljan Dan Republike na Svetog Stefana.

Zoran Vujić iz Lara ističe da je ovo još jedna u nizu provokacija muslimanskih političara i svih onih stranih sila koje se vekovima bore protiv pravoslavnog stanovništva i bave se verskim progonom.

- U ovom trenutku kada stižu vesti da Zapad želi da sruši Dodika, ovakva odluka će upravo ojačati njegovu poziciju, tako da sam ubeđen da će srpski narod nastaviti da obeležava svoje praznike i svoju tradiciju koje ne može osporiti nijedan sud, pogotovu onaj koji nema legitimitet. Stoga, braćo Srbi, idemo dalje!

Sve ovo je deo orkestrirane kampanje i napada na RS i njene institucije, uveren je Goran Kavržić iz Minhena.

- Cilj je da se promeni Dejtonski sporazum, pa je zbog toga i mnogo toga urađenog do sada na štetu RS. Ne smemo da ustuknemo pred tim pritiscima i nastojanjima, nego treba da se borimo za svoje. Podržavam inicijativu o referendumu o radu pravosuđa BiH.

Tražiti međunarodnu zaštitu

- Republika Srpska treba da iscrpi sva pravna sredstva koja su doneli njeni zakonodavni organi i zakonodavni organi BiH, a zatim da potraži zaštitu međunarodnih pravnih institucija, jer odluka Ustavnog suda BiH očigledno predstavlja nepoštovanje osnovnih demokratskih sloboda. Odluka je uperena protiv postojanja RS i BiH kao federalne države - smatra Ljubiša Ćirić.

Poništavanje Dejtona

Na sličan način razmišlja i dr Dario Vidojković iz Regenzburga, koji proučava savremenu istoriju.

- Poznato je da se Dan RS obeležavao i pre Dejtonskog sporazuma i da nije tada bilo nikog ko se tome protivio. Niko nije reagovao ni posle pet, ni posle deset godina, ali to se čini sada. Jasno je da to u ovom trenutku ima za cilj da destabilizuje Republiku Srpsku, da poništi odluke iz Dejtona, što sve predstavlja nastavak politike Alije Izetbegovića, koji je praktično omogućio nastanak vehabijskog pokreta u BiH - kaže Vidojković.

On smatra da je Tužilaštvo BiH do sada radilo sve na štetu Srba i srpskog naroda u BiH, kada je reč o procesuiranju optuženih za ratne zločine, jer su uglavnom hapšeni i osuđivani Srbi, a Hrvati i Bošnjaci su bili pošteđeni. Zato je opravdana inicijativa da se u Republici Srpskoj organizuje referendum o radu Tužilaštva i pravosuđa BiH, smatra dr Dario Vidojković.

Jasno je da je reč o političkoj, a ne pravnoj odluci, kaže Ljubiša Ćirić iz Braunšvajga:

- Obrazloženje da RS može da slavi Dan RS, ali ne 9. januara jer je tog dana verski praznik, pa to navodno vređa osećanja drugih naroda, najblaže rečeno, deluje naivno. Zašto bi to vređalo druge nacije ako jedna od njih slavi svoj verski praznik? Ne verujem da ikoga od Srba vređa to što Bošnjaci slave Bajram. Muslimani Bajram slave i u Nemačkoj, pa to nikome ne smeta. Sasvim je jasno da u Banjaluci ovu odluku Ustavnog suda BiH neće sprovesti jer ona nema temelj ni u Ustavu BiH, ni u Dejtonskom sporazumu. Ovde se može naslutiti da se iza svega kriju snage koje postepenim ukidanjem zakona RS u stvari žele da reformišu Dejtonski sporazum i od BiH naprave unitarnu državu kojom bi dominirali Bošnjaci.

Ima mnogo važnijih pitanja

Žarko Radulović iz Beča ubeđen je da će odluka Ustavnog suda BiH otežati komplikovanu situaciju u Bosni:
- Na jednoj strani postoji netrpeljivost prema Republici Srpskoj, a na drugoj prema unitarnoj državi. Odluka je politička i treba da se preispita. Dok u Federaciji neki krugovi slave, u RS se najavljuje bojkot odluke koja nikome ništa nije dobro donela. Pitanje je da li Bosna i Hercegovina u ovom trenutku stvarno nema neko bitnije pitanje koje treba da rešava? Nejasno je zašto se pored toliko bitnijih tema upravo ovo našlo na dnevnom redu i zasenilo mnogo ozbiljnije i konkretnije stvari.

2024 © - Vesti online