Subota 28.11.2015.
11:36
Tanjug

Priština: Protest opozicije na Dan albanske zastave

Tanjug/AP
Prošli protest opozicije završio se ovako

Kako javlja Tanjugov izveštač, na ulicama Prištine primećene su tokom noći, a posebno u subotu ujutru, veće mere bezbednosti i više pripadnika policije.

Slave i Dan zastave

Na trgu u Prištini je postavljena bina ispred zgrade kosovske vlade koja je rezervisana za proslavu Dana zastave u organizaciji gradskih vlasti u subotu uveče. 

Na centralnom gradskom šetalištu na banderama i objektima istaknute su albanske zastave, a u toku je i mini sajam na kojem se prodaju albanski simboli, šalovi, kape, zastave i majice.

Mediji u Prištini navode da je policija počela sa bezbedonosnim procedurama od ranih jutarnjih sati sa pojačanim snagama koje su na terenu već od 7 sati. Opozicija se, takođe, organizovala i biće raspoređeno oko 1.000 redara.

Prištinski list "Koha" podseća da je policija apelovala na građane da tokom nedelje izbegavaju masovne skupove i okupljanja zbog mogućih terorističkih napada.

Sa druge strane, opozicioni blok zatražio je u petak na konferenciji za novinare da se ne dozvoli politizacija policije i da se omogući kretanje učesnicima mirnog protesta.

Predstavnici tri opozicione parlamentarne stranke, koje se protive formiranju ZSO, najavile su za subotu protest za koji tvrde da će biti miran i nenasilan, ali ne znaju da li će tom skupu prisustvovati poslanici te tri stranke za kojima je izdat nalog za hapšenje zbog remećenja rada parlamenta u dužem vremenskom peridu.

Predstavnici Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo pozvali su građane da im se priključe, dodajući da su uvereni da će okupljanje biti masovno i da će proteći u mirnoj i prazničnoj atmosferi.

Protest će, kako tvrde, biti nenasilan i neće biti održan ispred vladinih objekata već ispred hotela "Grand".

2024 © - Vesti online