Subota 28.11.2015.
05:11
A. Vučićević - Vesti

Nema više krštenica

A. Čukić
Jeftinije do lične karte

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu da se očekuje da će primena ovog zakona početi već početkom 2016. godine.

- Ovaj zakon predstavlja važno ogledalo države prema građanima, koje se posebno posmatra kroz prizmu modernizacije države, reforme javne uprave i opšteg ekonomskog oporavka zemlje. Prioritet moraju biti građani. Činovnici i državni službenici će morati da promene svest. Ovaj zakon predstavlja snažan zamajac promena, mehanizam dugo očekivane politike transformacije javne uprave u servis građana - kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave na čijem čelu se nalazi predsednica Vlade Srbije Kori Udovički.

Ovaj zakon odnosiće se na sve državne organe, pa tako i na konzularna predstavništva gde su do sada građani za izdavanja uverenja i izvoda plaćali prosečno oko trideset evra.

Prema ovom Nacrtu, javne institucije neće moći različito da tumače iste zakone, kao i da donose različite odluke u istim situacijama, pa će tako građani moći da se žale sudu ukoliko je prema njima postupano drugačije nego prema nekome drugom.

Jeftinije do pasoša i lične karte

Do sada, taksa za izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih ili venčanih koštala je u Srbiji 3,33 evra, a uverenja o državljanstvu 5,8 evra. Primenom novog zakona, taksa se više neće plaćati, pa će građani prilikom izdavanja lične karte moći da uštede oko 17 evra, a prilikom izdavanja pasoša oko 25 evra. Ušteda za Srbe u dijaspori će biti još veća, jer će oni oslobađanjem taksi sačuvati oko 65 evra.

Osim uštede novca, ljudi u Srbiji će znatno štedeti vreme koje su do sada trošili čekajući na različitim šalterima. U Ministarstvu su napravili analizu, prema kojoj se proračunava da će građani zbog manje čekanja u redovima uštedeti oko 12 evra, koliko se u proseku plaća za sedam sati rada u Srbiji.

2024 © - Vesti online