Nedelja 22.11.2015.
19:48
Srna

VIDEO: Grčka obalska straža namerno buši čamce izbeglicama!

youtube
Ovako Grci pomažu

Pripadnici turske obalske straže došli su 12. novembra u posed snimka na kojem se vidi mali čamac sa oko 60 ljudi kako vrište i traže pomoć u mraku na Egejskom moru.

Turske vlasti su objavile snimak ove nedelje i podnele žalbu nadležnim grčkim vlastima, prenosi Rojters.

- Bušenje čamaca u Egejskom moru čini ova ionako opasna putovanja, još opasnijim - objavila je Eva Kose iz HRW u svom izveštaju krajem oktobra i zaključila da takve kriminalne radnje traže hitno reagovanje grčkih vlasti.

Na snimku se vidi čovek u uniformi grčke obalske straže koji pokušava da probuši gumeni čamac pun izbeglica koji je prišao uz bok broda.

Čamac sa izbeglicama počinje da tone, a grčki čamac odlazi, ostavljajući turskoj obalskoj straži da spase utopljenike.

Izbeglice su potom vraćene u turski lučki grad Didim, polaznu tačku za mnoge koji pokušavaju da pređu preko Egejskog mora u Evropu.

Grčki komandant obalske straže, Atanasios Atanasopulos, bio je šokiran videvši video snimak i obećao je da će preduzeti odgovarajuću akciju.

Organizacija "Hjuman rajts voč" prethodno je izrazila zabrinutost zbog sprečavanja izbeglica da čamcima stignu u Grčku preko Egejskog mora.

Brojni svedoci su uočili nepoznate naoružane maskirane muškarce kako namerno buše gumene čamce, a u nekim slučajevima ih čak vuku nazad u turske vode.

2024 © - Vesti online