Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 23.10.2015.
20:55
Tanjug A

Turska podseća EU: Ne zaboravi šta si nam obećala!

Turski ambasador pri Evropskoj uniji Selim Jenel izjavio je da Unija mora da ispuni četiri obećanja data Ankari da bi sarađivala u zaustavljanju priliva migranata, javio je Frans pres.

Reuters
EU mora da ispuni četiri obećanja da bi Ankara sarađivala oko migranata

Prema njegovim rečima, to je ponuda od tri milijarde evra godišnje, ukidanje viza za putovanje turskih državljana, deblokada pregovora o pridruživanju i nastavak pozivanja turskih lidera na samite EU za utvrđivanje dogovora o saradnji, navodi francuska agencija.

- To je jedino funkcionalno ako EU ispuni svoja obećanja, četiri obećanja koja su dali - kazao je Jenel AFP-u, sugerišući da bi mogli da proteknu meseci pre nego što se to dogodi.

Agencija navodi da su samo nekoliko sati pošto je EU pompezno saopštila prošle sedmice da je postignut dogovor sa Turskom o migrantima, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i drugi funkcioneri umanjili očekivanja. 

Erdogan je pozvao Brisel da ozbiljnije pristupi decenijskoj težnji za članstvom u EU, dok je šef turske diplomatije Feridun Sinirlioglu nadmeno govorio o predlozima Unije za finansijsku pomoć.

Prema rečima ambasadora Turske pri EU, napori za otvaranje pristupnih pregovora u različitim oblastima - uključujući pravosuđe i temeljna prava, blokirani su zbog dugogodišnjih pregovora Grka i Turaka sa podeljenog mediteranskog ostrva Kipar, navodi AFP. Agencija navodi da lideri EU nisu precizirali koliko mogu da daju Ankari a da su rekli da bi tri milijarde koje traži Turska mogle da budu problem.

Pritom, EU je izrazila povećanu zabrinutost zbog priliva migranata preko Turske, koja je sada glavna kapija za Sirijce i druge koji beže od rata i siromaštva na Bliskom isotku i u centralnoj Aziji. Oni se upuštaju u opasnu plovidbu ka Grčkoj, odakle potom preko Balkana idu ka Austriji i Nemačkoj.

- EU nas se najzad setila, prepoznala šta smo. Šteta je što smo morali da se sastajemo zbog krize, ali znamo kako EU funkcioniše, da ona funkcioniše i razvija se kroz krize i možda nam je trebala jedna kriza da se okupimo - kazao je Jenel.

POVEZANE VESTI

Petak 23.10.2015. 21:08
U cemu je problem, Nemacka i EU vec podizu zidove na granicama tako da ucene i obecanja imaju samo jednu ulogu - nepismeni ce nastradati sa prilivom migranata a Balkan ce se opet pretvoriti u bure baruta. Ali tu je vucic i dacic, nema brige. :D))
Subota 24.10.2015. 05:38
Ko je uz Asada - Jordan , Irak , Turska , Izrael , Katar , Emirati , Saudijska Arabija .... , hocu reci ko je protiv Putina !!! U ove komplikovane arapske zavrzlame uleteo je Putin i ostao ziv
Petak 23.10.2015. 21:01
Ko je uz Asada - Jordan , Irak , Turska , Izrael , Katar , Emirati , Saudijska Arabija .... , hocu reci ko je protiv Putina !!! U ove komplikovane arapske zavrzlame uleteo je Putin i ostao ziv
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online