Nedelja 22.11.2015.
13:04
blic.rs

Džihadisti probudili "džina sa Istoka"

Reuters
I Kina kreće u borbu protiv terorista

Kineski lider je snažno osudio napad naoružanih džihadista na hotel u Maliju u kojem su među poginulima bila i trojica direktora državne kineske korporacije za izgradnju železnica.

- Kina će ojačati saradnju sa međunarodnom zajednicom u odlučnoj borbi protiv terorističkog nasilja u kome stradaju nevini životi, a radi održavanja mira i stabilnosti - naveo je Si u saopštenju postavljenom na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ubijeni direktori bili su na razgovorima o projektima saradnje sa vladom Malija i imali su sastanak u hotelu u trenutku napada. Spasena su druga četiri kineska državljana.

Ovaj napad je usledio tek nekoliko dana nakon što su pripadnici Islamske države u Iraku ubili kineskog taoca Fanga Đinghuija, zajedno sa Norvežaninom Johanom Grimsgardom.

Peking je locirao Fanga u iračkoj pokrajini Anbar i napredovao u pregovorima o njegovom otkupu, ali je jačanje ruskih i francuskih vazdušnih napada izazvalo pometnju u organizacionoj strukturi islamista. Kanali za pregovore su presečeni i pošto je džihadistima hitno bio potreban novac, a nisu ga dobili, ubili su Kineza.

Kineski mediji su odmah tada pisali da su ubistva taoca u vreme samita G20 i APEC bila objava neprijateljstva celom svetu.

Kineski izaslanik u UN u međuvremenu je pozvao na globalnu saradnju u brobi protiv terorizma, ali je sve ovo dobilo potpuno novu dimenziju nakon upada u hotel u Maliju, pa se zato sada oglasio i sam predsednik Si.

2024 © - Vesti online