Subota 21.11.2015.
09:41 >> 11:53h
Tanjug

Brisel "pretrnuo": Mi smo sledeći?

Reuters
Specijalci spremni 

Nivo uzbune je podignut neposredno posle sastanka ministara EU posvećenog borbi protiv terorizma i  nedelju dana posle napada terorista Islamske države u Parizu. Jedan od terorista, poreklom iz Brisela, još uvek je u bekstvu i prema vlastima "veoma opasan."

Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je da je odluka o podizanju nivoa uzbune u Briselu bila "zasnovana na preciznim informacijama o riziku od napada poput onog koji se dogodio u Parizu".

- Strahuje se da bi nekoliko osoba naoružanih oružjem i eksplozivom moglo da izvrši napade, možda čak na više mesta. Pozivamo građane da se ne predaju panici, da ostanu mirni. Preduzeli smo neophodne mere - rekao je on na konferenciji za štampu.

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon saopštio je posle sastanka vlade da je situacija "ozbiljna", ali pod kontrolom i da je nivo opreza podignut na najviši stepen.

- Savet građanima je da izbegavaju mesta gde ima puno ljudi, poput tržnih centara, koncerata, ili stanica javnog saobraćaja kad god je to moguće - saopštio je portparol vladinog kriznog centra. 

U međuvremenu, život u Briselu se, kako se čini, odvija normalno, na ulicama ima dosta automobla, a federacija belgijskih fudbalskih klubova je saopštila da će se utakmice ovog vikenda igrati po planu uprkos upozorenju vlade da treba otkazati utakmice i masovnije skupove.

2024 © - Vesti online