Sreda 18.11.2015.
17:52
b92.net

Stefanović: Srbija oaza mira i stabilnosti

Tanjug
Oaze postoje samo u pustinjama

- Uvek moramo biti oprezni, ali je Srbija stabilna i bezbedna zemlja, neka vrsta oaze mira i bezbednosti u regionu, zahvaljujući i ozbiljnom radu službi bezbednosti - rekao je Stefanović.

On je naglasio da službe bezbednosti rade u pojačanom kapacitetu, da je Srbija bezbedna i stabilna zemlja i da neće biti kolateralna šteta ukoliko dođe do zatvaranja granica zbog migranata, a da će određene mere biti preduzete već u sredu tokom dana.

Ministar je rekao da se situacija sa migrantima "usložnjava iz sata u sat", da u ovom trenutku niko ne pominje reči "zatvaranje granica", ali da je Slovenija pre nekoliko sati prestala da prima migrante koji ne dolaze sa ratom zahvaćenih područja, dok će Hrvatska to isto početi da radi u toku dana.

- To nije veliki broj ljudi, budući da najveći broj dolazi iz Sirije i Avganistana. Manji broj dolazi iz zemalja u kojima nema rata i Slovenija će te ljude vraćati u Hrvatsku. Mi ćemo preduzeti određene mere već tokom dana - rekao je Stefanović.

On je dodao da Srbija ima jasan plan šta će činiti ukoliko dođe do zatvaranja granica, ističući da neće dozvoliti da bude kolateralna šteta zbog svega što se dešava.

- Nećemo dozvoliti da se svuda zatvore granice i da se migranti u ogromnom broju zadržavaju u Srbiji - rekao je Stefanović, dodajući da migranti i ne žele da se zadrže u Srbiji, ali i da naša zemlja nije sposobna da preuzme teret krize.

Stefanović je rekao da vlada ima predviđene mere koje će stupiti na snagu ukoliko dođe do zatvaranja granica i da neće dozvoliti da se "lančani udar" slomi na Srbiji.

Upitan koliko su građani Srbije bezbedni, ministar je odgovorio da uvek moramo biti oprezni, ali da je Srbija stabilna i bezbedna zemlja. - LJudi ne treba da strahuju, treba da vode normalan život, bezbedni su na našoj teritoriji, a mi se ponašamo odgovorno - rekao je Stefanović.

2024 © - Vesti online