Subota 14.11.2015.
13:25 >> 13:40h
Tanjug

Istraga otkriva: Napadači došli iz Belgije

Reuters
Istraga o napadačima je još u toku

Gradonačelnik Brisela Ivan Majur je jutros proglasio zabranu unošenja torbi i rančeva na sportske stadione i u koncerne dvorane, a obezbeđenje oko javnih zgrada i drugih potencijalnih meta terorista je podignuto na viši nivo.

Ove mere su uvedene nakon što je pariski "Mond" objavio izjave očevidaca koji tvrde da je jedan od automobila iz koga su teroristi pucali na posetioce pariskog restorana imao belgijske registarske tablice.

Kod jednog od napadač nađen sirijski pasoš

Kod jednog od bombaša-samoubica koji su izveo napad nedaleko od fudbaskog stadiona Sen Deni u Parizu pronađen je sirijski pasoš, izjavio je izvor blizak istrazi, prenosi Rojters.

Belgija drži evropski rekord po broju svojih građana koji su se pridružili džihadističkim organizacijama na Bliskom Istoku u odnosu na broj stanovnika, tako da se ne može isključiti pretpostavka da su neki od terorista došli iz te zemlje.

Sem toga, istraga je utvrdila da je oružje koje je korišćeno pre deset meseci tokom napada islamističkih terorista na satirični časopis "Šarli Abdo" kupljeno od jednog belgijskog crnoberzijanca, podsećaju analitičari.

2024 © - Vesti online