Petak 13.11.2015.
20:33
Tanjug, Vestionline

Mađarska: EU, licemeru!

Tanjug
Mađari: Nismo srećni zbog žice, ali nam EU nije ništa (bolje) predložila

Mađarska je optužila Evropsku uniju za licemerstvo pošto je nekoliko članica EU počelo sa podizanjem ograda na granici kako bi zaustavile priliv izbeglica i migranata, zbog čega je ova država prethodno kritikovana.

- Nije zabavno podizati ogradu na svojoj granici. I mi to ne radimo iz zabave. Ali mi smo morali da branimo sebe jer ne postoji zajedničko evropsko rešenje. Radi se o licemerstvu - rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto na engleskom i dodao da je "do sada Mađarska jedina uspešna država koja je mogla da zaustavi priliv izbeglica".

Slovenija sada podiže ograde na svojoj granici sa Hrvatskom dok je Austrija najavila plan izgradnje ograde na delu svoje granice sa Slovenijom, preneo je AFP.

- Mi smo smatrani za fašiste, diktatore, neko ko se u potpunosti ne povinuje vrednostima EU. Sada pogledajte susedne države - šta one rade? Podižu 'tehničke prepreke' na svojim granicama. Ali šta 'tehnička prepreka' znači? Ogradu i žicu - istakao je Sijarto.

Na izjave šefa mađarske diplomatije reagovao je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, koji je povodom zaustavljanja priliva izbeglica, retorički upitao:

- Da li je uspeh što niko više ne ide u Mađarsku? Moja definicija uspeha je da li ćemo ovaj problem staviti pod kontrolu. A da bi ovaj problem stavili pod kontrolu, moramo da radimo zajedno kao Evropljani - poručio je Timermans.

2024 © - Vesti online