Petak 13.11.2015.
17:07
Srna, Tanjug

Obama: Super napredujemo u Iraku

Reuters
"Oslabili smo džihadiste, još samo da ih potpuno eliminišemo"

Obama je govorio za stanicu Ej-Bi-Si nekoliko časova posle početka velike operacije snaga iračkih Kurda, uz podršku američkih vazdušnih udara, kako bi potisnule militante iz severnog iračkog grada Sindžara.

- Mislim da oni (Islamska država) više ne jačaju. Od početka nam je bio cilj da ih obuzdamo i to smo postigli. Oni ne napreduju u Iraku - rekao je Obama.

Osvrnuo se i na dešavanja u Siriji i rekao da pripadnici Islamske države tamo "upadaju i povlače se", ali da nema "sistematskog marširanja" pripadnika te organizacije preko sirijske teritorije.

- Ono što još nismo postigli jeste da potpuno eliminišemo njihove komandne i kontrolne strukture. Ostvarili smo određeni napredak u sprečavanju priliva stranih boraca - rekao je predsednik SAD.

Obama je rekao da Vašington pokušava da pridobije efikasne sunitske partnere u Iraku da krenu u ofanzivu, umesto da deluju samo defanzivno. On je upozorio da će regionalne tenzije postojati dok se u Siriji ne postigne političko rešenje.

Obama je rekao da ne treba očekivati da Sirija u skorije vreme postane "savršeno mesto", ali da treba osigurati da se smanji obim operacija Islamske države.

2024 © - Vesti online