Četvrtak 12.11.2015.
10:04
Tanjug

Udar na Islamsku državu: Kurdi pokrenuli ofanzivu da povrate Sindžar

Reuters
Sindžar je u rukama Islamske države od avgusta prošle godine, Kurdi će pokušati da povrate grad

Operacija "Slobodan Sindžar" ima za cilj da se preuzme kontrola kordona van grada koji služe za snabdevanje i da se uspostavi tampon zona, kako bi se grad zaštitio od artiljerije, saopštilo je Kurdski savet za nacionalnu bezbednost.
 

Sindžar ima sibmolični i strategijski značaj s obzirom da se nalazi sa obe strane glavnog autoputa koji povezuje Mosul i Raku, glavna uporišta Islamske države u Iraku i Siriji.

Koalicija, predvođena SAD-on, snažno je bombardovala područja grada koja drže ID, u toku noći, dok se 7.500 kurdskih specijalaca i boraca Pešmerga i Jazida spustilo u konvoju niz istoimenu planinu prema frontu.

Kurdske snage i američka vojska su saopštili da se broj boraca ID u gradu povećao na gotovo 600, pošto je stiglo pojačanje, uoči ofanzive, koja se očekivala već nekoliko nedelja, ali je odlagana zbog vremenskih uslova i trvenja između različitih kurdskih i jazidskih snaga u Sindžaru.

Ofanzivu lično nadzire kurdistanski regionalni predsednik Masud Barzani, koji je i šef Kurdistanke demokrtaske partije (KDP), koje druge grupe u tom području optužuju da pokušava da monopliše vlast.

Mnogi Jazidi su izgubili poverenje u KDP kada ih njene snage nisu zaštitile od džihadista, koji ih smatraju za satanske vernike. Kada je ID napala na Sindžar u avgustu 2014. godine, oni su sistematski na hiljade Jazida klali, zarobljavali i silovali.

Sirijska podružnica Kurdistanske radničke partijke (PKK) došla je da spase i evakuiše na hiljade Jazida, izbegle na planinu Sindžar i da tamo uspostavi bazu. Većina Jazida je raseljena u logore u Kurdistanskom regionu, a nekoliko hiljada je ostalo u islamističkom zarobljeništvu.

2024 © - Vesti online