Četvrtak 12.11.2015.
04:12
B. Đokić - Vesti

Srpski trgovac oružjem pregovara s otmičarima

Reuters
U pregovorima sa otmičarima učestvuje i Slobodan Tešić čuveni trgovac oružjem

Jednu od glavnih uloga u pregovorima s otmičarima, pripadnicima plemena iz Sabrate ima Slobodan Tešić, čuveni trgovac oružjem iz Srbije koji ima odlične kontakte u Libiji, saznaju "Vesti" u srpskim službama bezbednosti.

Inače, Tešiću je bivši ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, čim je preuzeo taj resor, dodelio diplomatski pasoš. Tešićevo ime se pominjalo u mnogim aferama, pa i u nedavno otkrivenoj o iznajmljivanju državnih vila i stanova preko firme Dipos.

- Otmičari su tražili deset miliona dolara za njihovo puštanje, ali su kasnije smanjili zahtev na dva miliona dolara. U pregovore s otmičarima je uključen Slobodan Tešić koji se godinama bavi trgovinom oružjem i ima dobre kontakte u Libiji, duboko podeljenoj građanskim ratom. U ovakvim situacijama, ne možete da birate sa kim sarađujete. Drugi kanal i kontakt sa vlastima u Libiji ide preko Bezbednosno-informativne agencije i njihove Uprave za međunarodnu saradnju, koja koordiniše pregovore sa libijskim službama bezbednosti - otkriva sagovornik "Vesti".

Osim o naporima da se dvoje Srba oslobodi, mediji i dalje pišu o sumnjivoj ulozi ambasadora Potežice u njihovoj otmici. Neki, poput tabloida "Alo" tvrde da su oteti građani Srbije "žrtve mutnih poslova Potežice", odnosno "prodaje" srpskih viza Libijcima.

2024 © - Vesti online