Sreda 11.11.2015.
17:37
Tanjug

Jevrejima opet "žuta traka“?

Reuters
Pa dokle, bre, ljudi!?

Netanijahu je rekao da je "EU odlučila da označava samo proizvode 'mejd in Izrael'" i da ta zemlja ne može da prihvati činjenicu da se obaležavaju proizvodi strane na udaru terora.

Izraelska ekonomija je jaka i izdržaće to, oni koji će patiti biće Palestinci, koji su zaposleni u izraelskim fabrikama. EU bi trebalo da se stidi zaključio je Netanijahu, prenose izraelski mediji.

U odrednicama o označavanju proizvoda iz jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama se navodi da EU ne priznaje suverenitet Izraela preko granica iz juna 1967. godine, kada je to područje osvojeno, bez obzira na status tih teritorija po izraelškom pravu i da je zainteresovana da EU propisi budu odraz te pozicije.

Nakon te odluke ambasador EU u Izraelu Lars Faborg-Larsen je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu gde mu je rečeno da je taj blok zemalja "izabrao iz političkih motiva da preduzme neubičajen i diskriminatorski korak" u vreme kada se Izrael suočava sa talasom terora.

U saopštenju je takođe navedeno da je ministarstvo "iznenađeno i čak razljućeno zbog činjenice da je EU odobravala da primeni dupli standard protiv Izraela dok ignoriše 200 teritorijalnih nesporazuma koji postoje danas širom sveta uključujući i one u okviru EU...".

Tvrdnja da je odluka tehnički korak je "cinična i bez osnova", dodaje se u saopštenju.

Odluka koja je danas doneta je rezultat trogodišnjeg rada i diskusija u institucijama EU. Tokom tog perioda EU je više puta upozorila Izrael na moguće posledice nastavka širenja jevrejskih naselja na teritorijama na kojima Palestinci planiraju da osnuju svoju državu. 

2024 © - Vesti online