Utorak 10.11.2015.
04:55
B. Božin - Vesti

Sirijci zavadili državni vrh

Tanjug/AP
Podržavaju ga Zehofer i Šojble: Tomas de Mezijer

Na jednoj strani su Merkelova i šef njenog ureda Peter Altmajer, koji su se odmah ogradili od Mezijera s porukom da će se ratnim izbeglicama iz Sirije priznati status prema konvenciji UN i time pravo na spajanje porodica. Na drugoj su šef bavarskih demohrišćana Horst Zehofer i ministar finansija Volfgang Šojble koji podržavaju Mezijera.

On je zahtevao da se sirijskim izbeglicama obezbedi isključivo tzv. subsidijarna zaštita, što praktično znači da im se boravak ograniči na godinu dana i zabrani mogućnost pridruživanja članova porodice. Zehofer je saglasan da se izbeglički status svakog Sirijca "mora tačno proveriti", a Šojble smatra da predlog odgovara međunarodnom i evropskom pravu i da je "spajanje porodica nužno ograničiti, jer prihvatni kapaciteti nisu beskonačni".

Štampa ovo ocenjuje kao polarisanje unutar demohrišćana i konfrontiranje tri politička "teškaša" protiv Merkelove.

"Zidojče cajtung" navodi da je Mezijer "dotakao nešto o čemu svi razmišljaju, ali niko nije hteo javno da kaže", dok je "FAC" mišljenja da je ministar "zario prst u koalicionu ranu", a za "Velt" je Mezijer neko ko "isprobava pobunu", dok "Bild" piše o "ministru unutrašnjih poslova koji otkriva neprijatne istine".

2024 © - Vesti online