Ponedeljak 09.11.2015.
16:58 >> 20:11h
Tanjug

Jahjaga: Samo jedna izgubljena šansa

Reuters
Ne odustaje od otimanja srpske zemlje

Jahjaga je na svom Fejsbuk profilu napisala da je zahvalna "saveznicima Kosova širom sveta na izuzetnom angažovanju i pomoći u zajedničkoj borbi".

- Ovo angažovanje će samo imati ođeka na našu spremnost za zaštitu i očuvanje kulturnog nasleđa koje je ujedno i svetska baština - napisala je Jahjaga.

Ona je rekla i da je danas postalo jasno da "Kosovo uživa nepoljuljanu poodršku slobodnog i demokratskog sveta i da je ohrabreno time što su ga podržale 92 zemlje".

- Kosovo je napravilo neosporni napreak. Kako smo do sada pokazali, građani Kosova neće odustati of insistiranja da budu jednaki sa ostalim zemljama u zaštiti zajedničkih vrednosti - rekla je Jahjaga i dodala da će ova vlast nastaviti da gradi demokratsko društvo i da će nastaviti da "pruža svoj doprinos dugoročnom miru u regionu i šire".

Tanjug/AP

Pravili račun bez krčmara

Kosovska kupština otkazala je svečanu sednica koja je trebalo da bude održana u utorak sa jedinom tačkom dnevnog reda - "Ratifikacija sporazuma o učlanjenju Kosova u Unesko". 

Sednicu je u nedelju najavio predsednik parlamenta takozvane "Republike Kosovo" Kadri Veselji.

Otkazivanje sednice usledilo je posle današnjeg fijaska inicijative za učlanjenje Kosova u Unesko. Samoproglašeno Kosovo danas nije primljeno u Unesko jer nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu na Generalnoj konferenciji ove organizacije.

- Kosovo je ponosno na svoja dostignuća u stvaranju zajedničke države i na spremnosti njenih građana za očuvanje svog kulturnog nasleđa i njegove raznovrsnosti - navela je Jahjaga i dodala da "Kosovo neće da se obeshrabri jer kao i većina zemalja u svetu veruje da je nezaustavivo u konsolidovanju svoje državnosti na međunarodnoj areni".

Generalna konferencija Uneska odlučila je danas većinom glasova da ne prihvati predlog Albanije i primi Kosovo u članstvo te specijalizovane agencije UN.

2024 © - Vesti online