Nedelja 08.11.2015.
20:06
rs.sputniknews.com

Ratovi u kojima Amerika nikako nije smela da učestvuje

Reuters/L.J.
Amerika jeste velika sila, ali nema baš najslavniju istoriju ratovanja

Prvi neuspeh SAD su doživele tokom englesko–američkog rata od 1812. do 1815. godine, koji se zove i Drugi rat za nezavisnost. Naime, SAD su bile jako loše pripremljene za rat, s obzirom da je ofanziva na Kanadu doživela neuspeh, piše list.

Kao rezultat tog rata, britanska vojska je spalila Vašington, a američka vojska je na jedvite jade uspela da odbrani Baltimor.

Na drugom mestu je rat za Crne vrhove, odnosno Veliki rat Sijuksa 1876. godine, kada je američka vojska pretrpela najveći poraz tokom ovog rata protiv Indijanaca - tada je kompletno uništen Sedmi konjički puk vojske SAD.

Na trećem mestu je učešće snaga SAD u Prvom svetskom ratu. Prvih nekoliko godina Amerika se držala po strani, sve dok nemačke podmornice nisu počele da napadaju američku flotu na Atlantskom okeanu. Kao rezultat uplitanja u Prvi svetski rat, Amerika je izgubila 116.000 vojnika.

Na četvrtom mestu je rat u Vijetnamu od 1965. do 1973. godine. SAD su se uplele u konflikt koji joj nije doneo ništa sem ogromnih gubitaka. Nakon napuštanja Južnog Vijetnama 1972. godine, SAD su iza sebe ostavili zemlju koja je jedva mogla da se zaštiti od napada partizana, a kamoli od pritisaka Severnog Vijetnama.

Krunu neuspešnih ratova treba staviti na pokušaj demokratizacije Iraka 2003. godine. Cilj ovog rata je bio rušenje režima Sadama Huseina, ali i sprečavanje Iraka da koristi oružje za masovno uništenje.

Iako su Amerikanci ispunili zadatak u Iraku, uništivši Sadamov režim, nisu uspeli da uvedu red u zemlju. Situacija je veoma brzo eskalirala u građanski rat, a naknadno istraživanje pokazalo je da Iračani uopšte nisu imali oružje za masovno uništenje, koje su Amerikanci iskoristili kao povod za invaziju.

2024 © - Vesti online