Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.10.2015.
14:29
telegraf.rs A

Oni su se "ubili" od alkohola i izgubili važne bitke koje su promenile istoriju

Velike bitke u svetskoj istoriji rađale su heroje. Istoričari najčešće pričaju o generalima koji su svojim brilijantnim odlukama uticali na ishod borbe, a pišu se i hvalospevi na račun hrabrosti vojnika.

Reuters
Mnoge bitke dobijene su jer su generali popili koju čašicu više

Ipak, malo je poznato da su neke od bitaka u istoriji dobijene zbog alkohola, odnosno zbog toga što su pojedinci koji su bili na čelu svojih trupa bili toliko pijani da nisu mogli normalno da rasuđuju. Zbog osećaja hrabrosti oni su mnogo više rizikovali što im se nekada isplatilo, ali nekada i ne.

Nemački general se napio sa devojkom

Jedna od takvih situacija zabeležena je za vreme Drugog svetskog rata. Za vreme savezničkog iskrcavanja u Drugom svetskom ratu, nemački major Hans Šmit toliko se napio što je saveznicima omogućilo da pređu most na reci Orne.

Naime, Šmit se zapio sa svojom devojkom i nije izdao komandu da se most raznese eksplozivom. Kako je samo on mogao da izda tu naredbu, što bi sigurno usporilo napredovanje savezničkih trupa, britanske trupe su zauzele most.

Napio se pa pao s konja

Za vreme Građanskog rata u Americi bitka u Tenesiju je mogla da ode u potpuno drugom pravcu da nije bilo generala Bendžamina Čitama. On je predvodio snage Konfederacije, a tokom napada je zbog pijanstva pao sa konja.

Iako su vojnici Konfederacije dobili bitku nisu uspeli da zarobe veliki broj suparničkih vojnika.

Alkohol ga doveo do mesta predsednika SAD-a

Američki građanski rat iznedrio je i jednog od budućih predsednika SAD. Reč je o Julisisu Simsonu Grantu, koji je jedan od najzaslužnijih ličnosti za pobedu Severa u tom sukobu.

Za Granta brojni istoričari tvrde da je bio alkoholičar. Ipak, jedna od njegovih odluka tokom sukoba donela je i prevagu Severa u odnosu na Jug.

Zbog toga što je bio pod uticajem alkohola on je mnogo lakše donosio odluke u odnosu na druge generale i bio je agresivniji u borbama.

Pijanka Japancima došla glave

Imagava Jašimoto, moćni zapovednik u Japanu odlučio je 1560. godine da osvoji tadašnju prestonicu Kjoto. Na putu do tog grada on je sa svojih 35.000 ratnika osvojio tvrđavu koju je posedovao Oda Nobunaga, a koji sa svojih 2.500 ratnika nije bio u njoj.

Po osvajanju tvrđave Jašimoto i njegova vojska su se napili, a tu priliku nije propustio Nobunaga. On je uprkos brojčanoj inferiornosti povratio tvrđavu i porazio brojčano jačeg neprijatelja.

Rusi preterali sa pivom, Mongoli ih poubijali

U bici 1377. godine na reci koja se danas po tom događaju i zove Pjana, ruski vojnici opili su se toliko da bukvalno nisu mogli da suprotstave Mongolima.

Vojnici su konzumirali uglavnom pivo i medovinu, a Mongoli su iskoristili njihovo pijanstvo za lagani trijumf.

Trojanski konj

Detalji Trojanskog rata još uvek izazivaju polemiku u stručnim krugovima, a najviše pažnje privlači priča o čuvenom i kobnom poklonu koji su naivni Trojanci primili od svojih neprijatelja.

Kada su Grci shvatili da ne mogu da osvoje zidine Troje, navodno su prekinuli opsadu i otišli. Trojancima su ostavili ogromnog šupljeg drvenog konja.

Trojanci su poklon uneli unutar zidina i krenuli sa proslavom. Prema legenti, Grci, sakriveni u konju izašli su, otvorili ulaz i pobili sve građane Troje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online