Ponedeljak 09.11.2015.
06:50
S. J. - Vesti

Velika seoba

Reuters
Letovalište Šarm el Šeik: Posle svega, strani turisti u šetnji

"Jasno je da radnim danima nema toliko letova, pa očekujemo da će i sledećeg vikenda ponovo biti vraćen veliki broj ljudi", rekao je Dvorkovič.

Oko 80.000 Rusa ostalo je "zaglavljeno" u Egiptu, uglavnom u Hurgadi i Šarm el Šeiku, pošto je zvanični Kremlj obustavio sve letove prema tim destinacijama zbog pada ruskog aviona iznad Sinaja pre devet dana, kad su stradale 224 osobe.

Nedelja žalosti

Ostali memorijalni događaji žrtvama avionske nesreće u Egiptu trajaće u Sankt Peterburgu cele nedelje i svi sveštenici te eparhije su dobili instrukcije da se mole za mrtve i sprovode obrede, dajući moralnu podršku porodicama i rođacima žrtava.

Ruski turisti napuštaju Egipat bez prtljaga, koji će im biti dostavljen redovnim letovima, a postoji i mogućnost da se koferi na kućnu adresu dostave poštom, rekao je Dvorkovič.

On je pritom podsetio da se trenutno u Egiptu nalazi oko 80.000 ruskih turista.

Istovremeno, po dolasku u Rusiju, turisti su posvedočili da nema panike na egipatskim aerodromima zbog novonastale situacije.

"Sve je mirno, i na aerodromima i u hotelima. Obećali su nam da će nas obaveštavati o svemu u vezi sa našim povratkom kući", rekao je jedan turista.

Podsećanja radi, predsednik Rusije Vladimir Putin obustavio je sve letove ka Egiptu sve dok se ne ustanovi uzrok pada ruskog putničkog aviona na Sinajskom poluostrvu.

Crne kutije svedoče

Svi sistemi ruskog aviona A321 normalno su radili pre nego što se snimanje crnih kutija naglo završilo, saopštio je ruski Međudržavni komitet za avijaciju (IAC), posle sprovođenja zvanične preliminarne analize traka crnih kutija.

IAC je analizirao kopiju i dešifrovao podatke iz oba rikordera podataka leta (FDR) i rikordera kokpita (CVR) aviona, javila je juče ruska televizija Raša tudej.

FDR je zaustavio snimanje na nadmorskoj visini od oko 9.400 metara i "do tog momenta let je tekao po planu i nije bilo informacija registrovanih na bilo kom sistemu ili mehaničkih oštećenja aviona", saopštio je taj ruski Komitet.

Sahrana u Sankt Peterburgu

Juče je u Sankt Peterburgu bilo zakazano najpre opelo, a potom i sahrana žrtava iz aviona erbas 321 ruske aviokompanije Kogalimavija koji se srušio u egipatskom delu Sinaja.

Zvona su zvonila i posle službe, a crkveni hor pevao je još pola sata. Zvona monumentalne crkve Isakijevski sabor oglasila su se 224 puta u znak počasti za stradalima.

Beba

Internet će takođe tugovati za mrtvima gde je otvoren poseban sajt posvećen putnicima aviona A321 i gde su objavljena njihova imena sa fotografijama i pričama iz njihovih života, uz posebnu pažnju najmlađoj žrtvi Darini Gromovoj koja je imala samo 10 meseci.

2024 © - Vesti online