Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.11.2015.
02:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Nije bilo poziva u pomoć

Najmanje 27-oro dece bilo je u ruskom putničkom avionu u trenutku kada se srušio na Sinaju, prenosi ruska agencija TAS. Podsetimo, avion koji je leteo iz egipatskog Šarm el Šeika do Sankt Peterburga srušio se na Sinajskom poluostrvu, a svih 224 putnika i člana posade su poginuli.

Reuters
Premijer Egipta Šerif Ismail na mestu udesa

- Imamo informaciju da je 27-oro dece bilo u avionu. Sankt Peterburg će učestvovati u transportu žrtava. Možda će biti nekih poteškoća kada je u pitanju Ukrajina, ali očekujemo saradnju - rekao je jedan od gradskih zvaničnika Sankt Peterburga Aleksandar Pžanenkov.
Prema novim informacijama, među putnicima je bilo 217 Rusa, tri Ukrajinca i jedan državljanin Belorusije. Rusko Ministarstvo saobraćaja odbacilo je medijske navode da su ruski putnički avion, koji se srušio na Sinaju, oborili teroristi.

- Izvesni mediji sada objavljuju neproverenu informaciju da je ruski putnički avion na putu od Šarm el Šeika do Sankt Peterburga navodno oboren raketom zemlja-vazduh koju su lansirali teroristi - rekao je ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov.

- Ta informacija se ne može smatrati verodostojnom - dodao je Sokolov.

Zbogom Egipte, letimo domovini

Ovo je objavila jedna Ruskinja na društvenoj mreži par minuta pre nego što se s ćerkicom i suprugom ukrcala na let za Sankt Peterburg iz Šarm el Šeika ne sluteći da će ih avion odvesti pravo u smrt, a ne u domovinu.
Ruski mediji nakon užasne nesreće objavili su fotografiju koju je snimila detetova majka i objavila na svom profilu na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte uz poruku: 'Zbogom Egipte, mi sad idemo domovini.' Na fotografiji se vide njeni suprug i ćerka.

Naime, teroristi eventualno mogu da pogode ručnim raketnim bacačem avion u fazi poletanja ili sletanja, kada je letelica nisko, ali pogoditi avion na krstarećoj visini od oko 10.000 metara iziskuje sofisticirani radarski i raketni sistem kakav pobunjenici na Sinaju nemaju.

Egipatski ogranak ekstremističke grupe Islamska država saopštio je da su njegovi pripadnici oborili ruski putnički avion koji se srušio na Sinajskom poluostrvu, pri čemu je poginulo svih 224 putnika i člana posade.

"Vojnici kalifata su uspeli da obore ruski avion na Sinaju", navodi se u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama. Međutim, ruske i zapadne obaveštajne službe su saglasne da je tu reč o samoreklamerstvu.

Nema letenja preko Sinaja

Neke velike aviokompanije odlučile su da privremeno preusmere letove kako njihovi avioni ne bi leteli iznad područja na kojem je pao ruski avion. Er Frans od subote iz opreza ne leti preko Sinaja. I Lufthanze do daljeg neće leteti preko Sinaja sve dok se ne doznaju uzroci pada aviona.

Egipatske vlasti su ubrzo po dolasku na mesto nesreće pronašle crne kutije ruskog aviona erbas A321, što će olakšati istragu.

Egipatski ministar saobraćaja Hosam Kamal izjavio je da ruski avion nije uputio poziv u pomoć, već je komunikacija između njega i egipatske službe kontrole leta bila normalna i neprekidna sve dok zrakoplov nenadano nije nestao s radara. Isprva je javljeno i kako spasioci u olupini čuju glasove putnika, ali je i to demantovano.

Francuska Kancelarija za istraživanje nesreća (BEA) objavila je u subotu da će poslati dvojicu svojih stručnjaka i šest tehničkih savetnika proizvođača aviona Erbas u Egipat kako bi učestvovali u istrazi nesreće ruskog aviona.

Toj ekipi će se pridružiti dvojica istražitelja BFU (nemačka kancelarija za istraživanje nesreća) koji predstavljaju proizvođača i četvorica istražitelja MAK (ruski centar za istraživanje nesreća) koji predstavljaju državu iz koje je aviokompanija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online