Nedelja 08.11.2015.
08:42
Tanjug

SAD: Ruska agresija nas naterala da ojačamo

Reuters
Modernizujemo nuklearni arsenal, imamo i mi dronove i lasere: Ešton Karter

- Prilagođavamo svoje operativne i planove za vanredne situacije dok, sami ili sa saveznicima, radimo na odvraćanju ruske agresije i pomažemo u smanjenju ranjivosti naših saveznika i partnera - rekao je Karter na bezbednosnom forumu u Kaliforniji. 

Kako je preneo AFP, on je dodao da SAD modernizuju svoj nuklearni arsenal, ulažu u nove tehnologije, kao što su dronovi i bombarderi dugog dometa, i kao što su laseri, elektromagnetski laseri i novi sistem elektronskog ratovanja. On je pomenuo da bi ta nova oružja mogla biti "iznenađujuća na način koji ne mogu ovde da opišem".

Pored toga, "inoviramo i unapređujemo naše operativne planove za odvraćanje i odbranu, s obzirom na promenjeno ponašanje Rusije. Konačno, jačamo ostale sposobnosti američke vlade u koje uključujemo informativne kampanje da bismo obezbedili da se istina probije, kao i sankcije koje su imale posledice po Rusiju", rekao je Karter.

"Vreme i horoskop su nam sad naklonjeni - pojačaćemo napada na ID"

Komandant američkih snaga na Bliskom istoku general-potpukovnik Čarls Braun objasnio da su razlozi za smanjenje obima koalicione vazdušne kampanje protiv pripadnika Islamske države u poslednja dva meseca bili loši vremenski uslovi i nedostak kretanja snaga ID na terenu.

Braun je izjavio da će se broj američkih vazdušnih napada na ciljeve Islamske države u Siriji i Iraku po svemu sudeći povećati narednih nedelja, posle zatišja u septembru i oktobru, preneo je Glas Amerike. On je takođe dodao da zvaničnici počinju da primećuju više pokreta ekstremističkih snaga. 

2024 © - Vesti online