Četvrtak 05.11.2015.
18:00
B. Đokić - Vesti

Pravosuđe sluga kriminala

M. Karović
Pravdu izvrgavaju ruglu: Kriminalcima je omogućeno da ne moraju da idu u zatvor

Skandalozno blaga kazna Marku Milićevu (četiri i po godine) za gaženje Luke Jovanovića na Brankovom mostu u Beogradu u poznatom slučaju "Kantrimen", i odluke Višeg suda da se Kristijanu Goluboviću, čoveku sa debelim kriminalnim dosijeom, odloži odlazak u zatvor jer mora da završi gostovanje u rijalitiju Farma, sa zgražavanjem su dočekani u srpskoj javnosti i s pravom nametnuli pitanje da li su srpski zakoni u redu i da li su isti za sve, kako propisuje Ustav Srbije.

Viši sud u Beogradu odložio je Goluboviću služenje osmogodišnje kazne zatvora za još tri meseca, kako bi ostao do kraja na Farmi. On je inače osuđen za prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja, a uhapšen je ispred crkve Svetog Marka u Beogradu, nakon primopredaje narkotika u ovom verskom objektu. Po treći put mu sud odlaže odlazak u zatvor, prva dva puta zbog rođenja deteta.

Kako je saopštio Viši sud, najnovija odluka o odlaganju Golubovićevog odlaska u zatvor je doneta pošto su ispunjeni svi uslovi, jer je on "obavezan da završi započeti posao, usled čijeg neizvršenja bi nastala znatna šteta". To znači da bi izlaskom sa Farme Golubović, ali i Pink izgubili novac. Ovaj začuđujući postupak u Višem sudu su za "Vesti" samo nezvanično komentarisali.

- To znači da kad se završi Farma, Golubović može da ode u kancelariju Željka Mitrovića, vlasnika Pinka, tamo potpiše ugovor za novi rijaliti ili šta već smisle i da posle toga može da nastavi da odlaže odlazak u zatvor. Naime zakon je u ovom slučaju neprecizan. Iako među nekoliko razloga zbog kojih se može odložiti odlazak u zatvor, kao što su smrt člana porodice, teška bolest, polaganje ispita, rođenje deteta, nalazi se i mogućnost da se odloži i zbog obaveze osuđenog da završi započeti posao usled čijeg neizvršenja može nastati znatna šteta. Zakon međutim ne precizira koliko puta se može odlagati - kaže izvor "Vesti" iz beogradskog Višeg suda.

I advokat Miroslav Vasić, koji je radio na nekim od najkomplikovanijim slučajevima srpskog sudstva, kaže da je ova odluka suda u stvari poruka javnosti.

- Srpsko pravosuđe ima ogromne probleme duže od decenije, jer pravosudni sistem jednostavno ne funkcioniše. Ovde vlada haos i tako može da se desi da neko ode u rijaliti i da mu se na osnovu toga odlaže odlazak u zatvor zbog jednog tako teškog krivičnog dela kao što je trgovina drogom. To je svakako loša poruka građanima - objašnjava Vasić.

Presuda na noge princu

Jedan od slučajeva koji su nedavno pokazali u kakvom su stanju sudovi i kakvi kadrovi presuđuju građanima videlo se na primeru Predraga Vasića, sudije Višeg suda u Beogradu. On je pre nekoliko meseci kao poklon za 70. rođendan princa Aleksandra Karađorđevića, na gala večeri u Kraljevskom domu, doneo uramljeno sudsko rešenje koje je potpisao o rehabilitaciji prestolonaslednika Aleksandra. To je u beogradskom sudu ocenjeno kao skandal i ponižavanje sudskog poziva, ali je na tome samo i ostalo, a sudija Vasić nije snosio nikakvu konsekvencu.

On dodaje i kako je jedan od glavnih razloga decenijski odliv kadrova iz sudstva, uz katastrofalne reforme i zakone.

- Reforme sudstva su urađene katastrofalno što je dovelo do nagomilavanja predmeta. Rađene su neplanski i bez usklađivanja sa našim potrebama. Drugo doneti zakoni nisu u skladu sa našom pravnom praksom, pa smo tako praktično uveli britanski common lanj, nešto što odgovara nekima udaljenim pet hiljada kilometara od nas, umesto tradicionalnog kontinentalnog pravnog sistema koji je kod nas odomaćen - objašnjava Vasić.

Mitrović i Pink jači od zakona

Nije prvi put da se pokazuje kako je država slabija od "medijskih magnata". Ništa se ne preduzima iako je više nego očigledno da se propagira i favorizuje neukus, kriminal, skandali, obračuni... u čemu prednjače Pink Želja Mitrovića i Hepi televizija. Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koji treba da se bavi uređenjem ove oblasti, odnosno nepriličnih postupaka na televiziji, do sada nije kažnjavao ove televizije, već ih je samo jednom upozorio. Međutim, od tog upozorenja ništa se i nije promenilo, a ostaje utisak da niko u državi neće ili ne sme da se tome suprotstavi.

On dalje navodi da je to, uz odliv kadrova, dovelo do ogromnih problema unutar pravosuđa što se reflektuje i na slučajeve iz naše priče.

- Tako se dešava da nemamo više institut interesa specijalne prevencije, kako bi se dao primer i drugima pokazalo da im se ne isplati da krše zakon. Sud mora da bude nezavisna instanca, čak i iznad predsednika države. Ali, posle pogroma u pravosuđu tokom prošle reforme, kada su sudije razrešili bez obrazloženja, među njima vlada strah da se to ne ponovi - opisuje Vasić stanje u srpskom pravosuđu.

Sudovi i tužilaštva pretrpani

Zbog svi katastrofalnih posledica koje su pogodile sudstvo poslednjih godina, pogotovo odliva kadrova i sve češćeg biranja sudija po partijskim ključevima, a ne profesionalnim, u srpskom pravosuđu je nastalo pravo zagušenje.
- Tužioci imaju po 700 suđenja u proseku. Zamislite vi sad tužioca koji može tolike predmete da obradi, to je praktično nemoguće. Evo upravo malopre, nešto pre našeg razgovora, imao sam suđenje u vezi radnog spora, koji su inače hitni. Sudija nam je zakazala sledeći pretres za maj sledeće godine, iako oni moraju da se zakazuju u najkraćem roku - kaže Miroslav Vasić

2024 © - Vesti online