Sreda 04.11.2015.
17:22
Tanjug

Vučić i Zvizdić: Učinićemo sve da rata ne bude. Ohladićemo usijane glave

Tanjug
Ruka ruci: "Ne želimo rat u regionu"

Vučić je u obraćanju novinarima nakon zajedničke sednice Vlade Srbije i Saveta ministara BiH, povodom izjave nemačke kancelarke Angele Merkel da bi se na Balkanu mogao dogoditi oružani sukob, ukoliko Nemačka zatvori granice za migrante, rekao da je reč o dobronamernoj izjavi, da je ona stvarni evropski lider i da je to rekla iz želje da se takve stvari ne dogode.

- Naravno da situacija na Balkanu u smislu političkih tenzija nije ružičasta, u političkom smislu događaji u Makedoniji, Podgorici, Prištini... Dovoljno je da vidite da je zbog ovog što se dogodilo u diskoteci u Rumuniji premijer Viktor Ponta podneo ostavku - ukazao je srpski premijer.

"Srbija nije u panici od migranata"

To što je, kako je rekao, cela Evropa u panici od migranat, Srbija to nije.

- Domaćinima možemo da kažemo da su to ljudi očajnici koji u 99 odsto slučajeva napuštaju svoje kuće iz nužde i razmišljaju o boljoj budućnosti i ničeg tu stranošnog nema. A ta opšta kuknjava pojedinih zemalja je postala opšti model... Mi ne kukamo - rekao je premijer.

Mi smo, istakao je, na naobolji način gospođu Merkelovu razumeli i daćemo sve od sebe da se oružani sukob i ništa slično na Balkanu ne dogodi.

- Imate u svakoj zemlji neke koji su priželjkivali ukrajinske scenariije ali njihove želje ostale su puste - rekao je premijer.

Zvizdić je istakao da se nijedna država u regionu ne sprema ni za kakve oružane sukobe i da o tome apsolutno nema ni govora.

- Ako bilo gde postoje usijane glave, onda podsećam na teška iskustva iz prošlosti koja će ohladiti te glave - rekao je Zvizdić i istakao da upravo zajednička sednica dve vlade šalje zajedničku poruku da je na prvom mestu stabilnost koja će biti podloga za dalji ekonomski razvoj kao i relaksiranje odnosa.

2024 © - Vesti online