Sreda 04.11.2015.
12:14 >> 14:53h
telegraf.rs

"Bože pravde" usred Sarajeva!

Tanjug
Poseta BiH ovog puta bez kamenica, uz državničke počasti

Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić zvanično je dočekao predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, a ispred zgrade postrojena je jedinica garde Armije BiH.

Premijer Srbije je dočekan uz sve državne počasti, a prvi zvuci himne "Bože pravde" označili su i formalno početak posete srpskog premijera i njegovih ministara Sarajevu.

facebook. com

Bosić: "Bože pravde" divno zvuči u centru Sarajeva

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je u sredu da je poseta predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu izuzetno važna poruka za sve u BiH.

- Mi tvrdimo da je politička stabilnost u regionu i u Republici Srpskoj nacionalni interes Srpske i Srba u ovom trenutku - rekao je Bosić i dodao da je posebno bilo lepo slušati himnu "Bože pravde" ispred zajedničkih institucija BiH, u centru Sarajeva, penosi Srna.

Nakon sastanka sa Vučićem, Bosić je rekao da politički akteri u regionu treba da se okrenu razvoju i izvlačenju iz decenijskog blata stagnacije, za šta je neophodno razvijati dobrosusedske odnose.

- Moramo se priviknuti jedni na druge, okrenuti se ka budućnosti, a manje gledati u prošlost, poručio je Bosić, koji je i lider SDS-a.

On je dodao da današnja zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH ni u kom slučaju nije na štetu Republike Srpske, koja od toga može imati samo korist, pogotovo kako Srbije bude dalje jačala i sticala sve veći broj prijatelja.

Potpisano pet sporazuma o saradnji 

Tanjug

Vlada Srbije i Savet ministara BiH potpisali su u sredu u Sarajevu, posle zajedničke sednice, Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba i još četiri sporazuma iz oblasti telekomunikacija, životne sredine i kulturnog nasleđa.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić potpisali su Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba između Veća ministara i Republike Srbije, kojim se dve zemlje obavezuju da bez odlaganja preduzmu sve mere i aktivnosti za rešavanje svih slučajeva i osoba koje se vode kao nestale.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH u oblasti izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme, kao i Memorandum o razumevanju u oblasti telekomunikacija, kojim će se unaprediti saradnja, posebno u oblasti prenosa sa analognog u digitalno emitovanje.

Dve vlade su potpisale i Protokol o saradnji na očuvanju mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, spomenika iz Osmanskog perioda, kao i Sporazum u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

U Sarajevu je održana prva zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

2024 © - Vesti online