Utorak 03.11.2015.
14:35
Srna

"Putin dobija igru u Siriji, a Obama je kukavica"

Reuters
Da se zna ko je pravi "igrač"

List navodi da se ruski predsednik okoristio situacijom u Ukrajini, jer je dobio Krim i ima još veći uticaj na istoku te zemlje.

Sankcije su Putinu naštetile ekonomski, ali ne i politički, procenjuje se u tekstu i prognozira da će on u Siriji dobiti veći deo onoga što želi, makar i po skupljoj ceni. 

List kritikuje spoljnopolitičku pasivnost predsednika SAD Baraka Obame i tvrdi da je zapravo Vladimir Putin poslao američke trupe u Siriju. Da nije bilo ruske intervencije u Siriji, SAD ne bi u toj napaćenoj zemlji konačno dale veću podršku protivnicima "Islamske države" i Asadovog režima. 

Putinova odlučnost da se angažuje u Siriji promenila je ravnotežu moći. To je osnažilo režim Bašara al Asada i poslalo poruku njegovim protivnicima da će se naći na meti žestokih ruskih vazdušnih udara - navodi časopis "Spoljna politika".

Putinovi dugoročni motivi u Siriji nisu da preobrazi tu zemlju u nešto drugo ili da učini bilo šta što bi ruski angažman učinilo opasnom "baruštinom" iz čijeg bi se blata bilo teško izvući. Ruski lider, jednostavno, želi da bude siguran da mu je režim u Damasku prihvatljiv - a to znači ostaviti Asada na vlasti ili se uključiti na dovoljno dugi rok da bi mogao odlučivati o njegovom nasledniku. 

Rusima odgovara i činjenica da se izbeglice "slivaju" prema Evropi, što jača nacionalističke grupe i slabi EU, smatra list.  

SAD samo reaguju na ponašanje Rusije, Kine ili Irana, a onda neki američki razarač malo plovi oko nekih ostrva, u Poljskoj se rasporedi nešto vojnika, kao i u Siriji i to je sve. Takvo ponašanje, smatra list, jeste "Obamina specijalnost, odnosno iluzija da nešto preduzima".

To u spoljnoj politici nije dovoljno za liderstvo! Ponekad moraš znati šta želiš i pokazati da imaš dovoljno petlje i hrabrosti u svojim uverenjima da učiniš prvi potez - navodi se u časopisu "Spoljna politika". 

2024 © - Vesti online