Ponedeljak 02.11.2015.
19:02
rt.com

Nove teorije o uzroku pada ruskog aviona: Pominje se i bomba

Reuters
Još se ne zna tačno zašto je avion pao

- Podaci sa radara jasno pokazuju da je let prekinut, ali nemamo ideju zašto. Postoji mnogo terorističkih frakcija u tom delu Egipta i većina njih je povezana sa Islamskom državom. Egipćani se veoma trude da zaštite Šarm el Šeik jer bi im neki napad na to turističko mesto poptuno uništio ekonomiju. Ipak, avion je bio previsoko za raketu lansiranu sa ramena, ali on je bio 600 metara niže nego oboreni MH1  - navodi Dejvid Lirmaut, jedan od urednika specijalizovanog magazina Flajt global.

Profesor Majkl Klark iz Velike Britanije ocenjuje da je bomba pre razlog pada aviona nego raketa ili mehanički kvar.

- Nije bilo poziva za pomoć, pa je ideja da je avion imao tehnički kvar veoma problematična. Da li je postojao kvar, problem sa motorom, požar ili nešto slično, pak, u takvim situacijama je sasvim normalno i očekivano da postoji upozorenje komandi leta. Činjenice da se nešto dogodilo na 10.000 metara i da se avion raspao na dva dela, sugerišu da je bomba eksplodirala unutar letelice - rekao je Klark.

On je dodao da se na repnom delu aviona vidi da se oplata trupa iskrivila na spolja, što može da bude dokaz za teoriju da je avion uništila unutrašnja, a ne spoljašnja eksplozija.

Ruski mediji su preneli izjavu Natalije Trukačeve, supruge kopilota palog aviona koji je u razgovoru sa ćerkom rekao da nije zadovoljan tehničkim stanjem aviona, međutim, tehničari na aerodromu u Šarm el Šeiku su rekli da su oko pola sata proveravali ispravnost letelice.

Pored toga, Viktor Jang, zamenik direktora kompanije "Kogalimavija" čiji je avion pao, naveo je da je letelica mogla da padne samo u slučaju da je avion oštećen spolja. On je time jasno aludirao na to da avion srušen.

2024 © - Vesti online